Milion maraka za obnovu i zaštitu Husein Gradaščevića kule

0
854
Ministrica Đapo i načelnik općine Gradačac Dervišagić potpisali ugovor za obnovu Husein Gradaščevića kule

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić danas su u Kuli Husen-kapetana Gradaščevića potpisali Ugovor za projekt obnove i zaštite ‘Husein Gradaščevića kule – Zmaja od Bosne’ u vrijednosti od milion konvertibilnih maraka.
Ministrica Đapo je istakla da je ovo prvi korak koji trasira put za buduće vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH da nastave podržavati i finansirati zaštitu i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine kao izuzetno važnog turističkog potencijala.
Značajna sredstva, također, mogu biti dobijena iz evropskih fondova kroz projekte prekogranične suradnje.
Đapo je dodala da će o historijskoj ličnosti i značaju Husein-kapetana Gradaščevića više i podrobnije govoriti istoričari, književnici, redatelji, pravnici.
“Samo je čovjek njegovog kova, do smrti predan svojoj Bosni i Hercegovini i rodnom Gradačcu, mogao uraditi ono što je on učinio i uzdići se do simbola bosanskog i bašnjačkog ponosa. On je, prije gotovo 200 godina, znao i prepoznao da su budućnost Bosne i Hercegovine i njena snaga u našoj različitosti. Gradio je škole i bogomolje ne samo za muslimane, već i za svoje sugrađane kršćane – katolike i pravoslavne“, kazala je
ministrica Đapo, što potvrđuje da će duh Husein-kapetana Gradaščevića živjeti u nama i našoj domovini Bosni i Hercegovini.