Ministar Delić: Počinjemo implementaciju 21 miliona KM pomoći privredi

Objavljena dva javna poziva za dodjelu sredstava pomoći privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo

0
317
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo danas je objavilo dva javna poziva za realizaciju i implementaciju sredstava iz Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih koronavirusom.
Riječ je o Javnom pozivu za odobravanje finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću u FBiH za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti i Javnom pozivu za odobravanje finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za mjesece mart i april 2021. godine.
Javni pozivi su objavljeni danas i bit će otvoreni narednih 15 dana, a sama procedura za prijavu na javne pozive je krajnje pojednostavljena.
“Od poslovnih subjekata tražimo samo neophodne dokumente, dok sve ostale podatke preuzimamo iz baze podataka Porezne uprave FBiH”, kazao je ministar privrede Adnan Delić.
Naime, na stranici Ministarstva privrede je formular koji poslovni subjekti trebaju popuniti i uz njega dostaviti traženu dokumentaciju.
Ministar Delić je kazao i da je riječ o sredstvima od 21 milion KM predviđenim za pomoć i podršku poslovnim subjektima kojima je Vlada zabranila obavljanje djelatnosti, ali i onima koji su imali pad prometa i otežano poslovanje nastalo usljed posljedica pandemije.
Delić je kazao i kako je u toku obrada pristiglih prijava na Javni poziv za očuvanje tradicionalnih zanata/obrta.
“Sredinim sljedeće sedmice objavit ćemo preliminarne rezultate ovog Javnog poziva”, najavio je ministar.
Delić je također najavio i skoro raspisivanje javnih poziva za programe podsticaja razvija maloj privredi, kazavši da se očekuju najkasnije krajem maja ove godine.

javni poziv za plaće
javni poziv za doprinose
obrazac za plaće
obrazac za doprinose