Ministar Jozić: Uštede provođenjem javnih nabavki i elektronskog nadzora

0
1026
Federalni ministar pravde Mato Jozić predstavio je rezultate prošlogodišnjeg rada i planove za 2018.

Obzirom na strateške prioritete Vlade Federacije BiH, koji se odnose na jačanje privrednog razvoja, domaćeg tržišta i uklanjanja administrativnih barijera u poslovanju, Ministarstvo pravde je poduzelo niz aktivnosti na izradi propisa na unapređenju poslovnog okruženja.
“Tako je provedena javna rasprava o Zakonu o stečaju koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Tim zakonom predviđen je novi koncept stečajnog postupka kojim se afirmiše predstečajna nagodba i pokušaj oživljavanja poslovnih subjekata prije nego dođu u fazu da sam stečaj znači i kraj poslovanja”, rekao je danas federalni ministar pravde Mato Jozić na pres-konferenciji predstavljajući rezultate prošlogodišnjeg rada i planove za tekuću godinu.
U cilju poboljšanja poslovnih aktivnosti privrednih subjekata, započet je rad i na prednacrtu novog Zakona o likvidaciji, kojim će procedura likvidacije poslovnih subjekata biti pojednostavljena, a glavni cilj je ‘iznaći mogućnost za eliminaciju onih poslovnih subjekata iz sudskog registra, koji samo formalno tu postoje’.
“Radi afirmisanja stranih ulaganja i uklanjanja poslovnih barijera u poslovanju aktivno se radi na iznalaženju novih rješenja iz oblasti registracije poslovnih subjekata, kojim će biti smanjen broj aktivnosti stranaka u postupku, pojednostavljena procedura, a samim time i će doći do pojeftinjenja postupka”, rekao je Jozić.
Ministar Jozić je rekao i da se u okviru IPA Projekta 2012/2013 sa EU Delegacijom i VSTV-om radi na rekonstrukciji i izgradnji pravosudnih institucija u Zenici (kantonalno tužilaštvo), Mostaru (kantonalni sud i tužilaštvo), Bihaću (Kantonalni sud), te se provode pripremne aktivnosti za lokaciju Tuzla (Izgradnja Općinskog suda u Tuzli i rekonstrukcija Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli).
Prema riječima ministra Jozića, za tri godine je ušteđeno oko 6.000.000 KM efikasnim provođenjem javnih nabavki i poštivanjem principa javnih nabavki vezanih za zajedničke javne nabavke za kazneno-popravne zavode u Federaciji BiH i to primjenom inoviranih otvorenih postupaka zajedničkih nabavki, uz primjenu okvirnih sporazuma s više ponuđača i primjenom mini-tenderisanja.
Jozić je rekao da je zbog ranijeg nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u FBiH, Ministarstvo uložilo velike napore za smanjenje broja osuđenih osoba koje čekaju na upućivanje na izdržavanje kazne zatvora.
Ministar je dodao da su provođenjem elektronskog nadzora za osobe koje izdržavaju kaznu kućnog zatvora putem elektronskih narukvica ostvarene značajne uštede za oko 40 posto u odnosu na sredstva koja su bila izdvajana za osobe koje izdržavaju kaznu zatvora. Dodao je i da je u 2017. godini kaznu zatvora u kućnom zatvoru sa elektronskim nadzorom izdržavalo 448 osuđenih osoba, a trenutno je izdržava 190 osuđenih osoba.