Ministar Lokmić potpisao ugovore o dodjeli sredstava po tekućim transferima

0
121

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić danas je potpisao, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, ugovore o dodjeli sredstava po javnim pozivima ‘Tekući transferi neprofitnim organizacijama-Transfer za obilježavanje značajnih datuma’ i ‘Tekući transferi neprofitnim organizacijama-Transfer za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja’ za 2024. godinu.
Ugovori su potpisani sa predstavnicima kantonalnih ministarstava/uprava nadležnih za boračko-invalidsku zaštitu, zatim službi za boračka pitanja odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata, te SABNOR-a, udruženja/udruga, organizacija Armije R BiH i HVO koje su registrovane u RS, kao i sa predstavnicima vjerskih institucija koje obilježavaju značajne datume, događaje i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.
Odlukom Vlade FBiH po ‘Transferu za obilježavanje značajnih datuma’ odobrena je pomoć u sufinansiranju manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata za 2024. godinu, te su ugovori potpisani sa 55 aplikanta koji su ispunili kriterije iz navedenog Javnog poziva.
Također, navodi se u saopćenju Ministarstva, potpisani su ugovori i o dodjeli sredstava po ‘Tekućem transferu neprofitnim organizacijama-Transfer za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja’ za 2024. godinu sa 63 aplikanta koji su ispunili kriterije iz navedenog Javnog poziva.
Potpisnici ugovora su iskazali zahvalnost resornom ministru jer je ova podrška izuzetno značajna za rad udruženja i za cjelokupno članstvo koje okupljaju.