Misija MMF-a okončala posjetu BiH: Ubrzati strukturalne reforme

0
2214
Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahi-ja, okončala je posjetu Bosni i Hercegovini.
Rezimirajući ovu posjetu Ilahi je izjavio da je Misija MMF-a napravila ocjenu ekonomskih dešavanja i napretka ostvarenog u provođenju strukturalnih odrednica koje su predviđene za naredni period. Razgovori su obuhvatali fiskalne rezultate, reformu poslovne klime i dešavanja u finansijskom sektoru.
“Podstičemo vlasti u BiH da u narednom períodu udvostruče napore u provođenju strukturalnih reformi. Radujemo se nastavku razgovora tokom Proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke koji će se održati u aprilu u Washingtonu. Osoblje MMF-a će u narednim mjesecima posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi obavilo razgovore u okviru drugog pregleda reformskog programa vlasti koji MMF podržava u obliku EFF-a”, rekao je Ilahi.
Podsjetimo, Misija MMF-a je u periodu od 07. do 15. marta 2018. posjetila Banja Luku i Sarajevo kako bi napravila ocjenu nedavnih ekonomskih dešavanja i provođenja strukturalnih reformi koje su predviđene u Proširenom aranžmanu sa Bosnom i Hercegovinom.
Predstavnici MMF-a u tom periodu razgovarali su sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom, guvernerom Centralne banke BiH Senadom Softićem i drugim vladinim zvaničnicima i predstavnicima privatnog sektora u BiH.