Mladi robotičari iz CERIT-a predstavljat će BiH na olimpijadi u Singapuru

0
404
Tim mladih robotičara iz CERIT-a učestvuje na olimpijadi u Singaputu u oktobru 2023.

Talentirani tim mladih robotičara iz CERIT – Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara i ove godine predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na prestižnoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 Hidrogen Horizons u Singapuru, koja će se održati od 7. do 10. oktobra 2023. godine.
U bh. robotičkom timu nalaze se sjajni srednjoškolci: Ilajda Šuta, Amar Pehilj, Kenan Nuhić iz Druge gimnazije Mostar, Ana Tomić i Nika Cvitanović iz Gimnazije fra Grga Martić te Amina Đuderija iz Druge gimnazije Sarajevo. Oni će biti pod mentorstvom mr. sc. Anesa Hadžiomerovića, a podržavat će ih i iskusni studenti Armin Đidelija i Lejla Nuhić.
Pripreme su počele u julu, koristeći opremu koju imaju na raspolaganju. Posebno nas raduje što su Lejla i Armin, koji su prethodne tri godine učestvovali kao takmičari, sada postali mentori i treneri mladih robotičara. Na samo takmičenje ići će pet učenika u pratnji dva mentora.

Bh. tim je već ostvario značajne uspjehe na međunarodnoj robotičkoj sceni. Na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FCG2021 Discover&Recover osvojili su 1. mjesto među 177 zemalja sudionica 2021. godine. Također, na FIT Coding Challenge-u za kategoriju Smart Living and Innovations osvojili su nagradu za primjenjivost proizvoda. Nadalje, osvojili su nagradu Made in BiH za najbolji tehnički/inženjerski projekt u zemlji pod nazivom ‘Redukcija šumskih požara’. Na međunarodnom MEB takmičenju robota u Turskoj, naš tim je između 10.803 takmičara osvojio 3D printer, pehare i novčanu nagradu od 5.500 TL. Uz to, priznanje dolazi i iz Ženeve od prošle godine, gdje su osvojili tri nagrade i to Safety Award, Outstanding mentor i Social media award.
Uspješna priča bh. robotičkog tima nastavlja se u moderniziranim prostorima na Bulevaru u Mostaru, zahvaljujući podršci TIKA-e. Zahvalili su se i UNDP-u u BiH na osiguranim kartama za putovanje u Singapur, kao i kompanijama AS Holding, Hifa Oil, Aero Exclusive, te Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Sanelu Babiću i Patriotskom Fenjer fondu na njihovoj podršci. Ostali čelnici javnog i privatnog sektora su također pokazali interes za podršku.