MMF: Globalni ekonomski rast će ove godine usporiti na 3,2% i na 2,7% u 2023.

0
311
MMF u novim procjenama navodi da će svjetski ekonomski rast u 2023. biti tri posto

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u novom ažuriranju za svjetsku ekonomiju  prognozirao da će globalni ekonomski rast ove godine iznositi 3,2 posto, a naredne godine 2,7 posto, što je nešto niže od ranije predviđanih 2,9 posto, ali da postoji i izgledi da rast uspori i na manje od dva posto.
MMF je upozorio da bi – zbog visoke inflacije, rasta troškova života, poskupljenja i nestašice energenata usljed sankcija nakon ruske invazije na Ukrajinu – trećina svjetske ekonomije iduće godine mogla osjetiti recesiju, dok bi ekonomije SAD-a, Kine i Evropske unije mogle zapasti u stagnaciju.
Američka ekonomija bi, prema procjeni MMF-a, ove godine trebala porasti 1,6 posto, što bi ga gotovo izjednačilo s Njemačkom, nakon što je MMF snizio prognozu rasta najveće svjetske ekonomije iz jula za 0,7 postotnih bodova. Podsjetimo, MMF objavljuje polugodišnje prognoze samo za vodeće ekonomije i za svjetske regije.
Prema MMF-u, ekonomija Kine trebalo bi ove godine zbog strožih mjera suzbijanja koronavirusa porasti 3,2 posto, a u 2023. rast bi trebao iznositi 4,3 posto.
Ekonomija eurozone trebala bi, prema procjeni MMF-a, ove godine porasti 3,1 posto, za pola postotnog boda više u odnosu na prognoze iz jula kada je eurozoni za 2022. prognozirao 1,2-postotni rast. U 2023. ekonomski rast eurozone mogao bi rasti samo 0,5 posto.
Ove procjene odražavaju teškoće koje trpi njemačka privreda zbog visokih cijena energenata usljed smanjenim isporukama ruskog plina. Prema MMF-u, najveća evropska ekonomija trebala bi u 2022. porasti za 1,5 posto, a u 2023. godini prognozira se blagi pad aktivnosti, za 0,3 posto.
Italija bi u ovoj godini trebala bilježili dvostruko veći rast aktivnosti nego Njemačka, po stopi od 3,2 posto. U 2023. ekonomija Italije će, po ocjeni MMF-a, također pasti za 0,2 posto.
U grupi velikih ekonomija eurozone daleko najsnažniji rast aktivnosti trebala bi i ove i iduće godine imati Španija, za 4,3 posto u 2022. i za 1,2 posto u 2023. godini.
MMF grupi evropskih ekonomija u nastajanju i u razvoju prognozira stagnaciju u ovoj godini, poboljšavši procjenu iz aprila kada je očekivao pad aktivnosti za 2,9 posto. U 2023. bi taj rast trebao blago porasti, za 0,6 posto.
Ruska ekonomija trebala bi se ove godine zbog sankcija koje su joj uvele zapadne zemlje zbog invazije na Ukrajinu smanjiti za 3,4 posto. Podsjetimo, MMF je u aprilu pognozirao pad ekonomske aktivnosti Rusije od 8,5 posto. Navedeno je i da će ekonomija Ukrajine zbog rata pasti 35 posto, čime je MMF potvrdio svoju proljetnu prognozu.