MMF zbog omikrona odgodio objavu ažuriranih prognoza za svjetsku ekonomiju

0
228
Nakon smanjenja od 5,3% u 2020. MMF predviđa da će BDP-a Kosova porasti 7,5% u 2021. te 3,8% u 2022.

Iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) krajem prošle godine najavljivao da bi ažurirane prognoze za svjetsku ekonomiju mogle biti objavljene 19. januara, to će ipak, kako navodi MMF, biti odgođeno za 25. januar kako bi se u prognoze uključio i događanja oko uticaja širenja nove varijante koronavirusa.
Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva kazala je u decembru na Reutersovoj konferenciji da će MMF u januaru 2022. vjerojatno ponovo sniziti ekonomske prognoze zbog uticaja omikron virusa.
Podsjetimo, u oktobru je MMF blago snizio prognozu rasta svjetske ekonomije u 2021. godini, na 5,9%, i potvrdio procjenu o 4,9% rastu u 2022. godini, upozorivši ujedno na neizvjesnost koju stvara moguća pojava novih varijanti virusa.
Ekonomisti očekuju da će MMF sniziti prognoze za SAD, s obzirom na brzo širenje zaraznog omikrona i neuspjeli pokušaj predsjednika Joea Bidena da ishodi zeleno svjetlo Kongresa za paket socijalnih i klimatskih mjera težak 1.200 milijardi dolara.
U oktobru je MMF snizio prognozu rasta američkog bruto domaćeg proizvoda u 2021. za puni postotni bod, na šest posto, ukazavši na poremećaje u opskrbnim lancima i smanjenje radne snage. U 2022. najveća svjetska ekonomija trebalo bi po MMF-u porasti 5,2 posto, navodi Reuters.