Moguće nove investicije VW-a u BiH, pregovori i sa Daimlerom

0
1036
Pregovori o saradnji sa brendovima automobilske industrije SR Njemačke

U okviru tematske posjete automobilskim brendovima SR Njemačke, predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH, protekle sedmice su održali nekoliko sastanaka.
Sastanci sa predstavnicima Volkswagena su održani u uredu Komore FBiH u Forum Autovision-u, istraživačko-razvojnom centru Volkswagena, kojeg Komora već drugu godinu koristi za promociju automobilske industrije FBiH. Tom prilikom je razgovarano o trenutnom stanju automobilske industrije sa aspekta VW kao i o planovima za naredni period, a poseban akcenat je stavljen na mogućnost investiranja VW u BiH, saopćeno je iz PK FBiH.
Takođe, održani su sastanci u Stuttgartu sa predstavnicima Mercedes-Benza, gdje su predstavljene kompanije iz BiH koje se bave autoindustrijom, te je dogovorena posjeta i predstavljanje bh. kompanija predstavnicima Daimler AG.
Od posebnog značaja je posjeta Tehničkom univerzitetu Graz, odjelu Virtual Vehicle, gdje se sa predstavnicima i profesorima razgovaralo o mogućnostima saradnje sa kompanijama iz BiH, kao i otvaranja razvojnog ureda Virtual Vehicle Research Center-a u Sarajevu. Tom prilikom su prezentirana trenutna dostignuća virtualne vožnje te je dogovorena posjeta PKFBiH i kompanijama koje se bave automotivom.