Mostarski sajam starta 10. aprila, zemlja-partner Srbija

0
970
Marija Bakoč, Marko Šantić i Dalfina Bošnjak na pres-konferenciji u Mostaru

Ovogodišnji 21. međunarodni sajam privrede – Mostar 2018. održat će se od 10. do 14. aprila a na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara (zatvorenog i otvorenog prostora) okupit će predstavnike firmi iz više od 20 zemalja regiona i svijeta, rečeno je danas na pres-konferenciji u Mostaru.
Organizatori ističu kako su sajamski kapaciteti već popunjeni te da najveći broj izlagača dolazi iz susjednih zemalja ali i Kine čiji su izlagači sve prisutniji na sajamskoj manifestaciji.
Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak istakla je da je Republika Srbija – zemlja partner ovogodišnjeg Sajma. Bošnjak je dodala da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao dolazak i da će otvoriti Mostarski sajam.
Srbija, kao zemlja-partner Sajma, predstavit će se na oko 800 kvadratnih metara izložbenog prostora a bit će zastupljeno oko 60 firmi iz raznih oblasti. Srbija će uz ekonomiju u Mostaru predstaviti i nekoliko nacionalnih i kulturnih projekata, a jedan od njih je izložba o Nikoli Tesli.
Srbijanska konzulica Marija Bakoč istakla je da su sa robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura BiH i Srbija jedna drugoj najveći trgovinski partneri u regionu i na CEFTA prostorima, dok je tržište BiH Srbiji treća izvozna destinacija u razmjeni sa svijetom.
“Prošle godine izvoz Srbije u BiH iznosio je 1,21 milijardu eura što je za 8,1 posto više u odnosu na 2016. a istovremeno izvoz iz BiH se na godišnjem nivou povećao za 28,8 posto, na 515,8 miliona eura”, kazala je Bakoč.
Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić dodao je da je Srbija jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera FBiH te da je razmjena sve prisutnija u metalskom, energetskom, drvoprerađivačkom i poljoprivrednom, a u posljednje vrijeme i sektoru turizma.