Na Bečkoj berzi emitovano 168,3 miliona eura obveznica RS

0
902
Veliki problemi na svjetskim berzama zbog ratnih dešavanja u Ukrajini

Od ukupno planiranih 200 miliona eura prodaje euroobveznica, Republika Srpska (RS) je na Bečkoj berzi uspjela emitovati petogodišnje obveznice u iznosu od 168,3 miliona eura po kamatnoj stopi od 4,75% na godišnjem nivou.
U Ministarstvu finansija RS kažu da su zadovoljni uspjehom emisije, te ističu da se RS prvi put od svog osnivanja pozicionirala kao relevantan subjekat na međunarodnom finansijskom tržištu, prenose Nezavisne novine.
“Važno je napomenuti da je ostvarena kamatna stopa izuzetno pozitivan pokazatelj, imajući u vidu da su sve zemlje u okruženju prilikom svoje prve emisije na međunarodno finansijsko tržište ostvarile kamatnu stopu od preko osam odsto, te da je prvi izlazak na međunarodno finansijsko tržište najskuplji za emitenta u smislu prinosa koje očekuju investitori”, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.
Dodali su da je Vlada RS uspješnim izvršavanjem ove emisije obezbijedila diverzifikaciju izvora finansiranja, smanjila rizik, kao i omogućila kvalitetnije planinje i izvršavanje budžetskih priliva.
Brokerska kuća preko koje je emitovana emisija obveznica je BMI Securities iz Honkonga.
Global Capital, medijski sajt koji se bavi praćenjem berze, ističe da RS ima veliku finansijsku autonomiju unutar BiH što joj omogućava aktivni fiskalni menadžment, ali i navode nizak rejting RS (ocjena agencije Moody’) u nivou B3 zbog opterećenja duga u visini od 166 odsto u odnosu na operativne prihode, te pritisaka u vezi sa javnom potrošnjom.
Global Capital takođe ističe da su veliki investitori bili izrazito oprezni i da nisu htjeli kupiti prvu emisiju obveznica, dijelom zbog nepoznatog brokera, a dijelom jer je emisija izvršena na neregulisanom tržištu. Dodao je da su investitori koji su kupili obveznice ‘u području oko Evrope’, ali ne iz Azije, te da velike internacionalne banke nisu htjele da ih kupe zbog političke nestabilnosti.