Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio prvi avion kompanije Flybosnia

0
1475
Flybosnia avion Airbus A319 nosi ime Sarajevo, ima 156 mjesta, od kojih 12 u poslovnoj klasi

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je prvi avion aviokompanije Flybosnia, sa bh. nacionalnim predznakom nakon ugašenog BH Airlinesa. Riječ je avionu Airbus A319 koji nosi ime Sarajevo, a ima 156 mjesta, od kojih 12 u poslovnoj klasi.
Ove godine izabrano je kabinsko osoblje, 20 stjuardesa i stjuarda, kojim je kapetan Amir Baralić uručio certifikate nakon završene obuke.
U toku je uspostavljanje redovnih evropskih ruta, uz progresivno uključivanje destinacija poput Londona, Frankfurta, Rima i Pariza, uz dodatne planove pružanja letova za Rijad, naročito u periodu visoke sezone.
“U narednih 12-18 mjeseci želimo da se broj letova u Sarajevu i izvan Sarajeva više nego udvostruči. Flybosnia teži da postane održiva aviokompanija sa sjedištem u Sarajevu, koja povezuje Bosnu i Hercegovinu sa odabranim međunarodnim destinacijama putem direktnih letova. Naš početni fokus će biti na Evropi, progresivno uspostavljanje destinacija uključujući London, Pariz, Frankfurt, Rim, Moskvu itd., kao i pružanje sezonskih letova drugim odabranim destinacijama na Bliskom istoku”, kazao je direktor Flybosnia Chris Gabriel.
“Ovo je izuzetno pozitivna priča, kako za Međunarodni aerodrom Sarajevo, tako i za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. Poželjet ćemo ovom mladom prijevozniku, koji je već zaposlio veliki broj bh. građana, puno letova, širenje mreže, te da u skoro vrijeme uvedu i letove prema evropskim destinacijama”, izjavio je direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković.
Planovi su da se u narednom periodu nabavi još jedan Airbus A319 za širenje mreže operacija.
Osnivači Flybosnie su predstavnica i direktor Al Shiddi grupacije Nudžejma Skenderović i Sulaiman Abdullah Al Shiddi koji je ujedno i jedan od najvećih investitora iz Saudijske Arabije u BiH.