Na Terminalu B sarajevskog aerodroma završeno 95% građevinskih radova

Od početka ove godine do 14. jula usluge MAS-a koristilo je 645.568 putnika, što je 21 posto više u odnosu na isti period predpandemijske 2019. godine

0
388
Premijer Novalić obišao radove na Terminalu B Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je danas Javno preduzeće Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) i održao radni sastanak s članovima Uprave – direktorom Alanom Bajićem, izvršnom direktoricom za razvoj aerodroma Samrom Pehilj i izvršnim direktorom za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju Elvedinom Begićem.
Domaćini su upoznali premijera Novalića s trenutnim poslovanjem Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kao i sa tokom radova na dogradnji i modernizaciji Terminala B, kojim će se u skoroj budućnosti znatno povećati kapaciteti aerodroma, kao i modernizovati usluge putnicima.
Na pomenutom projektu je završeno 95% građevinsko-zanatskih radova, a po završetku ovog projekta putnicima na Međunardnom aerodromu Sarajevo bit će, između ostalog, omogućen i jedan od najmodernijih sistema upravljanja prtljagom, rad 12 novih check-in šaltera, brojni poslovni prostori, gastro blok, te salon poslovne klase s pratećim sadržajima i panoramski lift.

Po završetku projekta, MAS će imati jedan od najmodernijih sistema upravljanja prtljagom

Direktor Bajić je iskazao zahvalnost Vladi FBiH i resornom ministarstvu na subvencijama tokom pandemije i nastavku podrške investicijama. On je dodao da je MAS prošle godine po prvi put raspisao i poziv za obuku sezonskih radnika za poslove prihvata i otpreme putnika i aviona na koji se prijavilo oko 600 kandidata, te da je tu obuku uspješno završilo njih 81. Na taj način su na sarajevskom aerodromu ove godine preduprijedili nedostatak zaposlenika s čime se trenutno susreću brojne zračne luke u Evropi.
Premijer Novalić rekao je da Vlada FBiH nastoji prepoznati potrebe domaćih aerodroma i maksimalno im pomoći.
Članovi Uprave MAS-a pokazali su premijeru Novaliću nove prostore koji se prave u sklopu projekta dogradnji i modernizaciji Terminala B.
Najnoviji podaci kazuju da je od početka ove godine do 14. jula usluge MAS-a koristilo 645.568 putnika, što je 21 posto više u odnosu na isti period 2019. godine. Realizovane su 7.852 aviooperacije, 12 posto više u odnosu na 2019. godinu. Upravo 2019. godina bila je dosad rekordna godina kad je u pitanju poslovanje sarajevskog aerodroma.
Vlada Federacije BiH je od jula 2020. do marta 2021. godine iz Budžeta FBiH izdvojila 8,2 miliona KM pomoći za Međunarodni aerodrom Sarajevo za izmirenje dijela troškova poslovanja i za provođenje započetog kapitalnog projekta modernizacije i dogradnje Terminala B. Također, na sjednici održanoj 21.1.2021. godine, Vlada FBiH je donijela odluku o izuzimanju od isplate dobiti ovog aerodroma.