Nagrađeno 60 najboljih učenika u Federaciji BiH

0
464
Nagrade učenicima je uručio premijer Novalić na svečanosti u sjedištu Vlade FBiH

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas su dodijeljena priznanja i novčane nagrade za 60 najboljih učenika u Federaciji BiH. Nagrade je uručio premijer FBiH Fadil Novalić na svečanosti održanoj u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.
Učenike su predložila kantonalna ministarstava obrazovanja, a nagrađena su po tri osnovca i po tri srednjoškolca iz svih deset kantona. Uz plakete, osnovci su dobili po 550 KM, a učenici srednjih škola po 650 KM.
Premijer Novalić je uime Vlade FBiH čestitao učenicima, njihovim roditeljima i starateljima te upravnom i nastavnom osoblju škola.
“Volio bih da vaše znanje bude od koristi našoj cjelokupnoj zajednici. Prilikom donošenja odluka o tome koji pojedinci će biti nagrađeni, u obzir su uzimane i socijalne kvalitete, kreativnost, humanost, sposobnost kritičkog razmišljanja, dakle, vrline koje krase dobrog čovjeka”, poručio je premijer Novalić.

Uz plakete, osnovci su dobili po 550 KM, a učenici srednjih škola po 650 KM

Priznanja je dobilo i 57 škola za doprinos uspjehu nagrađenih učenika, kako u redovnoj nastavi tako i u mnogobrojnim takmičenjima učenika u BiH te na međunarodnom nivou.
Pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Nadija Bandić u obraćanju dobitnicima nagrada, naglasila je da će Ministarstvo i dalje biti podsticaj znanju jer je obrazovanje jedina razvojna snaga.
Troje od nagrađenih učenika, Muhamed Selimović, Lejla Nuhić i Božica Vasilj, kazali su da im nagrada mnogo znači i da će biti podsticaj u njihovom daljnjem radu te izrazili zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo njihov trud.