Nakon dobijanja dozvole EU: Peradari iz BiH najviše će izvoziti u Hrvatsku

0
1436
Šarović i Kalaba na pres-konferenciji u Sarajevu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako je naša zemlja dobila preliminarnu saglasnost inspekcije za zdravlje, hranu, reviziju i analizu EU za početak izvoza peradarskih proizvoda na trište država-članica Evropske unije, a prvi takvi proizvodi iz BiH mogli bi biti plasirani iduće godine.
Ministar Šarović je rekao kako trenutna proizvodnja mesa peradi i prerađevina iznosi oko 10.000 tona godišnje, te da su potencijali ove oblasti da možemo proizvoditi 15.000 tona godišnje. Šarović je istakao da će Hrvatska biti prvenstveno tržište nakon dobijanja dozvole za izvoz peradarskih proizvoda u zemlje EU.
Dodao je kako je naredni zadatak kojeg je ovo ministarstvo preuzelo na sebe izvoz svih vrsta mesa na tržište Ruske Federacije.
Direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba je rekao da će prve dozvole dobiti kompanije koje su kontrolisane, a to su Madi, Ovako, Brovis i Agreks. Nakon toga će, kako budu ispunjavale uslove, na red dolaziti i druge firme iz BiH. Podsjetio je da je do sada zahtjeve za dobijanje dozvola zatražilo 15 firmi iz naše zemlje.
Kalaba je dodao i kako nadležne laboratorije u BiH prije pet godina nisu imale niti jednu akreditovanu metodu za kontrolu kvalitete mesa peradi, ali da sada u potpunosti ispunjavaju sve uslove koje postavlja EU.
Što se tiče izvoza konzumnih jaja, rečeno je da je firma Agreks za sada najbliža ispunjavanju EU dozvole.