Naložen povrat otpada u Italiju

0
567
Poništena dozvola za uvoz neopasnog otpada firmi Krom reciklaža iz Drvara

Federalno ministarstvo okoliša i turizma obratilo se Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 kako bi ispitalo okolnosti registracije kompanije Krom reciklaža d.o.o. Drvar, koja je uvezla određene količine otpada u BiH i skladištila ga u općinama Drvar i Bosansko Grahovo.
Federalni urbanističko-ekološki inspektorat je, po nalogu resornog ministarstva, obavio inspekcijski nadzor i ustanovio da otpad nije skladišten na okolinski prihvatljiv način, te da se njime upravlja bez nadzora.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma je, na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora i utvrđenog stvarnog stanja, poništilo dozvolu za uvoz neopasnog otpada firmi Krom reciklaža d.o.o. Drvar i naložilo njegov povrat u Republiku Italiju. S tim u vezi, ovo ministarstvo je kontaktiralo i nadležno ministarstvo u Italiji s ciljem povrata otpada kojeg je uvela ova kompanija u zemlju porijekla.
“Ovaj korak uslijedio je nakon što firma Krom reciklaža d.o.o. Drvar nije ispoštovala sve procedure koje su joj naložene. Potpuno mi je jasno da su građani uznemireni. Pozivam građane na smirenost i strpljenje, jer je potrebno izvjesno vrijeme da budu završene sve procedure kako bi kompanije vratile otpad u Italiju”, istakla je federalna minisitrica okoliša i turizma Edita Đapo.