NASA predstavila svemirska odijela nove generacije

0
1384
Novo odijelo za aktivnosti izvan lunarnih modula mnogo je naprednije od sadašnjih koje se koriste na ISS-u

U sklopu projekta Artemis američka svemirska agencija NASA planira do 2024. godine poslati ljude na Mjesec. Također, planira do 2028. godine uspostaviti redovne misije i stalnu bazu na Zemljinom prirodnom satelitu, kako bi u godinama nakon toga s Mjeseca misije mogle biti lansirane i prema Marsu.
U NASA-inom sjedištu Johnson Space Center u Houstonu predstavljena je nova generacija svemirskih odijela koja će astronautima pomoći u ovoj misiji. Novo odijelo za aktivnosti izvan lunarnih modula izgleda slično kao ono koje se sada koristi na ISS-u, no mnogo je naprednije. Njegov dizajn omogućava iznimno veliku fleksibilnost astronautima, a uz sve to održava konstantan pritisak kako bi ih zaštitilo od dekompresijske bolesti.

Novo odijelo štiti astronaute od zračenja i za rad na temperaturama od -150°C
Odijelo Orion Crew Survival System (Foto: NASA)

Odijelo štiti astronaute i od zračenja, a posebno je pripremljeno za rad u finoj Mjesečevoj prašini kao i na temperaturama od -150°C pa sve do 120°C. Elektronski sistemi koji kontroliraju pritisak, distribuciju kisika i ostale funkcije su, zahvaljujući minijaturizaciji elektronike, duplicirani i tako pružaju dodatnu sigurnost.
Tu su i napredni materijali, komunikacijski sistem, dok je cijelo odijelo modularno tako da se kombiniranjem dijelova raznih veličina može osigurati da odgovara bilo kome i bude ugodno za nošenje.

Drugo odijelo (narančasto), nazvano je Orion Crew Survival System i služit će za zaštitu astronauta u vrijeme lansiranja i slijetanja na Zemlju. Unaprijeđeno je u smislu smanjenja mase, povećane fleksibilnosti i čvrstoće i naprednog upravljanja temperaturom.
Narančaste je boje zbog lakšeg uočavanja astronauta u slučaju slijetanja u okean, a sposobno je održati posadu na životu unutar svemirskog broda u slučaju da dođe do neočekivanog gubitka pritiska.