NASA u februaru organizira svoje prvo svemirsko turističko putovanje

0
888
Svoje iskustvo na ISS-u obznanio i japanski milijarder Yusaku Maezawa

Kontroverzni japanski bogataš Yusaku Maezawa proveo je 12 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici i sretno se vratio na Zemlju, nakon što je završio svoj skupi turistički izlet. Nedugo zatim i NASA je objavila da će započeti s aktivnijom komercijalizacijom ovakvih kratkotrajnih izleta u orbitu jer, kako se čini, interesa bogataša za izvanzemaljskim iskustvima uvijek ima.
Američka će svemirska agencija tako, u suradnji s kompanijom Axiom Space, na ISS poslati svoja prva tri svemirska turista. Oni će biti kanadski investitor i filantrop Mark Pathy, američki poduzetnik Larry Connor, bivši pilot Ratnog vazduhoplovstva Izraela Eytan Stibbe, a zapovjednik misije bit će bivši NASA-in astronaut Michael López-Alegría. Trojica civila, u ovom slučaju svemirskih turista, navodno će za jedinstveno iskustvo boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici platiti po 55 miliona dolara.
Tokom nekoliko dana, koliko će provesti u orbiti, provodit će vlastita istraživanja i baviti se raznim dobrotvornim projektima. O tim se aktivnostima za sada ne zna gotovo ništa, osim da će biti povezani sa zdravljem.
Na ISS će troje turista i jednog astronauta prevesti SpaceX, sada već uhodanom kombinacijom rakete Falcon 9 i putničke kapsule Crew Dragon. Planovi za sada kažu kako je lansiranje na rasporedu 28.02.2022. godine, ali taj datum ovisi o rasporedu posade na postaji, pa je moguće i da se promijeni.
Podsjetimo, prvi svemirski turist na ISS-u bio je američki bogataš Dennis Tito, koji je 2001. godine platio oko 20 miliona dolara za ovo iskustvo. No, tamo ga je poveo ruski Roscosmos svojom raketom Sojuz. Rusi su bili zaslužni i za sve kasnije turističke aranžmane do 2009. godine, kada je uslijedila stanka. Svemirski turizam na Međunarodnoj svemirskoj stanici aktiviran je ponovno ove godine, kada je tamo nekoliko dana boravila ruska filmska ekipa, pa potom i spomenuti Maezawa, piše Bug.hr.
Kako se približava rok za gašenje projekta ISS-a, tako svemirske agencije počinju tražiti dodatne izvore finansiranja tog skupog orbitalnog laboratorija, pa ne čudi da je i NASA počela prodavati karte za turističke izlete.

Kako se Maezawa proveo u orbiti, možete vidjeti na njegovom YouTube kanalu: