Nastavak podrške poljoprivredi i prehrambenoj industriji FBiH u 2021.

0
259
Dedić i Fejzić razgovarali o nastavku podrške poljoprivredi i prehrambenoj industriji FBiH u 2021. godini

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održao sastanak sa v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semirom Fejzićem na kojem je razgovarano o saradnji Ministarstva i Banke, a poseban naglasak stavljen je na nastavak podrške poljoprivredi i prehrambenoj industriji u ovoj godini.
U skladu s Protokolom o saradnji koji je zaključen 2020. godine između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Razvojne banke FBiH za investicijska ulaganja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije krajnjih korisnika osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 9 miliona KM, od čega su 3 miliona KM sredstva Ministarstva, a 6 miliona KM Razvojne banke FBiH. Ova sredstva se realiziraju na principu 25 posto grant sredstva Ministarstva, 25 posto vlastita sredstva korisnika i 50 posto kreditna sredstva Razvojne banke FBiH.
Razvojna banka FBiH je na osnovu ovog protokola formirala Kreditnu liniju za dugoročno finansiranje poljoprivredne proizvodnje uz grant sredstva Ministarstva, te je do sada iz ove kreditne linije odobreno ukupno 3.833.685 KM kreditnih sredstava, odnosno 1.916.842 KM grant sredstava krajnjim korisnicima.
Kreditna sredstva Razvojne banke FBiH su izuzetno povoljna za krajnje korisnike, odnosno nominalna kamatna stopa po ovim kreditima iznosi 3% fiksno tokom cijelog roka otplate kredita na godišnjem nivou, a rok otplate kredita je od 18 mjeseci do 15 godina, uz mogućnost odobrenja grace perioda na 36 mjeseci ovisno o djelatnosti. Ovakvi uslovi stvaraju sigurnost krajnjim korisnicima, jer nema neizvjesnosti rasta tereta otplate kredita ukoliko bi porasle tržišne kamatne stope.
S obzirom na povećan interes aplikanata za kreditna sredstva Razvojne banke FBiH ministar Dedić je iskazao spremnost za nastavkom saradnje i u 2021. godini zašto su planirana sredstva učešća Ministarstva putem grant sredstava potencijalnim korisnicima kredita.
Predsjednik Uprave Fejzić istakao je da je Razvojna banka FBiH podrška poljoprivrednicima i poljoprivrednoj proizvodnji. Naglasio je da ova banka ima tržišno najpovoljnije kreditne linije iz oblasti poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje.
Budući da Razvojna banka FBiH poklanja veliku pažnju podršci, poticaju i razvoju poljoprivrede, te da ju je Ministarstvo prepoznalo kao pouzdanog partnera dogovoreno je da se i u 2021. godini nastavi saradnja i realiziraju projekti podrške sektorima poljoprivrede i prehrane s ciljem stimulisanja, održavanja i povećanja poljoprivredne proizvodnje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.