Nastavlja se zamah na tržištu pametnih telefona: Samsung i dalje vodeći

0
1516
Korisnici društvenih mreža i nekih internet stranica u Evropi će imati veću kontrolu nad sadržajem

Svjetsko globalno tržište pametnih telefona bilježi zamah pred sezonu blagdana na kraju godine, pokazali su preliminarni podaci specijalizirane savjetodavne kompanije International Data Corporation (IDC).
U trećem je tromjesečju širom svijeta isporučen 373,1 milion pametnih telefona, što je 2,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, procjenjuju u IDC-u te dodaju da industrija pametnih telefona i dalje raste, iako puno sporije nego proteklih godina.
Pet najvećih proizvođača pametnih telefona je isporučilo više telefona nego u istom kvartalu prošle godine, navodi IDC, prenosi Hina.
Južnokoreanski Samsung zadržao je prvo mjesto, s isporučenih 83,3 miliona pametnih telefona, 9,5 posto više nego u istom kvartalu lani.
Apple je u trećem kvartalu povećao isporuke za 2,6 posto, uz isporučenih ukupno 46,7 miliona telefona, zahvaljujući lansiranju novih modela iPhone 8.
Kineski Huawei isporučio je 39,1 milion pametnih telefona, uz godišnji rast od 16,1 posto.
Na četvrtom je mjestu kineski OPPO s isporučenih 30,7 miliona telefona, 19 posto više nego u istom lanjskom tromjesečju.
Xiaomi je peti s isporučenih 27,6 miliona telefona ali i najsnažnijim rastom isporuka na godišnjem nivou, budući da su udvostručene u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, i to uglavnom zahvaljujući uspjehu u Indiji.
U IDC-u prognoziraju da će prodaja u tekućem tromjesečju porasti manje od jedan posto, djelimice i zbog ograničene ponude iPhone X-a i visokih cijena vodećih modela zbog kojih kupci odgađaju kupovinu dok ne budu cjenovno dostupniji.