Nastup bh. kompanija na Sajmu investicija i trgovine China-CEEC EXPO 2018

0
927
Izlagači iz BiH privukli su pažnju i veliko interesovanje posjetilaca sajma u Kini

Bosanskohercegovačke kompanije i ove godine, četvrti put zaredom, nastupali su na Sajmu investicija i trgovine ‘China-CEEC EXPO 2018′ koji je održan od 08. do 11. juna u gradu Ningbo (Kina). Zajednički nastup bh kompanija organizovala je Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Kao i prethodnih godina, izlagači iz Bosne i Hercegovine privukli su pažnju i veliko interesovanje posjetilaca sajma. Na sajmu su se ove godine predstavile kompanije: Komrad Trebinje, Podrumi Andrija Čitluk, Vinarija Čitluk, Bosnaplod Brčko, HEPOK Mostar, Vinarija Nuić Ljubuški.
Bh. izlagače je posjetio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji je učestvovao na Trećoj ministarskoj konferenciji o promoviranju trgovinske i ekonomske saradnje ’16+1’, čiji je cilj jačanje saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Tokom konferencije i pratećih sastanaka, potvrđeno je da je Bosna i Hercegovina zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će domaćim izvoznicima hrane veoma brzo omogućiti izlazak na veliko kinesko tržište. Potpisivanje ovog važnog ugovora najavljeno je tokom Samita 16+1 u Sofiji 7. jula 2018.
Ova izložbena manifestacija se organizuje u okviru sveobuhvatne inicijative NR Kine čiji je cilj jačanje saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope (tzv. CEE region). Među brojnim manifestacijama su i trgovinski sajam koji je fokusiran na poljoprivredno-prehrambene proizvode, zatim investicijski i poslovni forumi te različite konferencije. Glavni organizatori manifestacije su i ove godine Ministarstvo trgovine NR Kine, Narodna vlada Provincije Zhejiang i vlada opštine Ningbo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here