Naučnici razvili magnetski nanomaterijal koji sprečava krivotvorenje novca

0
1358
Jurij Konyukhov i Nguyen Tien Hiep u laboratoriju Nust Misis

Međunarodni istraživački tim pod vodstvom ruskog Nacionalnog instituta nauka i tehnologije Nust Misis razvio je novi nanokompozit željeza, kobalta i nikla s prilagodljivim magnetskim svojstvima. Ovaj nanokompozit mogao bi se koristiti za zaštitu novca i vrijednosnih papira od krivotvorenja.
Novi nanokompozit željeza, kobalta i nikla dobiven je hemijskim taloženjem, nakon čega slijedi postupak redukcije.
“Ova je metoda jednostavna i, što je najvažnije, omogućuje kontrolu svojstava proizvoda u svakoj fazi njegove proizvodnje i proizvodnju kemijski čistih nano prahova s danim sastavom, oblikom i disperzijom”, rekao je Juri Konjukov iz Odjela za funkcionalne nano sisteme i visokotemperaturne materijale pri Nust Misisu, prenosi Bug.hr.
Novi kompozit primjenjiv je i na magnetske gume i različite magnetski povezane uređaje. Druga potencijalna aplikacija je zaštita novca i vrijednosnih papira od krivotvorenja, navode naučnici u svom radu.

Slike transmisionog elektronskog mikroskopa i obrasci el. difrakcije nanokompozita Fe–Co–Ni

Istraživači intenzivno rade na razvoju tankih, fleksibilnih i relativno prozirnih metal-polimernih kompozita za zaštitu od elektromagnetskih smetnji oklapanjem (EMI). Korištenje novog nanokompozita s kontroliranim magnetskim svojstvima kao magnetskog punila moglo bi dovesti do napretka u EMI zaštiti, smatra Konyukhov.