Nema promjene obračuna doprinosa obrtnika u Federaciji BiH

0
498
Vlada FBiH odbila inicijativu Vlade KS: Neće biti izmjena zakonske regulative u korist obrtnika

Vlada Kantona Sarajevo je, na inicijativu Ministarstva privrede, na sjednici od 4. februara ove godine zatražila hitnu izmjenu zakonske regulative za obračun doprinosa obrtnika u Federaciji BiH.
U obrazloženju koje je Vlada KS uputila Vladi FBiH traži se, u skladu s Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa, hitna izmjena i utvrđivanje nove osnovice za obračun doprinosa određenih obveznika za 2021. godinu, te da se osnovice obrtnika vezuju za minimalnu satnicu, a ne prosječnu platu, kako bi se izbjeglo eventualno povećanje iznosa doprinosa za obrtnike u FBiH u 2021. godini.
U odgovoru Vlade FBiH, koji je zaprimilo Ministarstvo privrede KS, navedeno je da se odbija ova inicijativa i da je ta odluka donesena na sjednici održanoj 25. marta 2021.
U obrazloženju, uz ovo izjašnjenje, stoji da je od početka 2009. godine, kada je stupio na snagu Zakon o porezu na dohodak, u FBiH u primjeni bruto sistem oporezivanja.
“Kako obrtnici ostvaruju dohodak i poreski su obveznici, a ne isplaćuje im se plaća koja je osnov za obračun doprinosa, onda je Zakonom propisan način utvrđivanja osnovice za obračun doprinosa obrtnika, a ministar finansija krajem tekuće za narednu godinu propisuje mjesečne osnovice za obračun doprinosa i to na bazi prosjeka bruto plata isplaćenih u FBiH za prvih devet mjeseci prethodne godine”, navedeno je u obrazloženju Vlade FBiH.
U daljnjem tekstu obrazloženja stoji da je iznos doprinosa koje su obrtnici bili dužni uplatiti u posljednih šest godina rastao simbolično, i to u prosjeku od 3,30 KM do 8,80 KM, ovisno o vrsti djelatnosti obrtnika i načinu plaćanja poreza na dohodak.
Također, Vlada FBiH kao jedan od razloga odbijanja zahtjeva Vlade KS navodi i praksu zemalja u okruženju koje na isti način utvrđuju osnovice za obračun i plaćanje doprinosa, s tim da su, kako navode, u zemljama u regionu, osnovice u nominalnim iznosima znatno više jer su im i prosječne bruto plate više nego u Federaciji BiH.