Njemačka ekonomija stagnira, izvoz pao snažnije od uvoza

0
505
Potrošačke cijene u Njemačkoj bile su u oktobru 4,5% veće nego godinu ranije

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) je u drugom ovogodišnjem tromjesečju (april-juni) oslabio 0,1 posto u odnosu na prva tri mjeseca kada je imao rast od 0,4 posto, saopćio je državni statistički ured Destatis.
To je drugi put u proteklih 12 mjeseci da njemačka ekonomija bilježi pad. Naime, ekonomske aktivnosti su se smanjile i u trećem prošlogodišnjem kvartalu ali je Njemačka ipak izbjegla recesiju budući da su aktivnosti u posljednja tri mjeseca 2018. stagnirale. Prema tehničkim definicijama, recesija nastupa kada ekonomske aktivnosti padaju na kvartalnom nivou dva tromjesečja zaredom.
Na godišnjem nivou ekonomske aktivnosti Njemačke u drugom tromjesečju su stagnirale. Njemačka ekonomija oslabila je u okruženju trgovinskog rata SAD-a i Kine i prijetnje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora. U takvom je okruženju vanjskotrgovinska razmjena negativno uticala na ekonomski rast, budući da je izvoz pao snažnije od uvoza, navode u Destatisu.
Negativan uticaj vanjskih faktora ublažava solidna domaća potražnja, poduprta snažnim tržištem rada i rastom plata ali i pojačanom državnom potrošnjom.
Tako je lična potrošnja u Njemačkoj u drugom tromjesečju porasla snažnije nego početkom godine a pojačana su i poslovna ulaganja, dok su smanjena ulaganja u gradnju.
Njemačka se padom aktivnosti u drugom tromjesečju pridružila Velikoj Britaniji čija je ekonomija oslabila 0,2 posto.