Njemačka tuži Teslu zbog termina autopilot

0
533
Iz Tesle odbacuju optužbe navodeći da se pri korišćenju autopilota od vozača traži aktivno praćenje vožnje

Njemačka agencija za zaštitu tržišnog takmičenja je prijavila, a sud u Minhenu otvorio postupak protiv američkog proizvođača – Tesle, piše HAK revija.
Razlog je korišćenje spornog termina autopilot za sisteme pomoći u vožnji koji podrazumijevaju održavanje vozila u saobraćajnoj traci, brzine, adaptivni tempomat i sl.
Tužioci žele da zaštite kupce od zablude da se zaista radi o sistemu koji sam upravlja vozilom te da pomoć vozača nije potrebna, što nije u potpunosti istina. Njemačka još nije zakonski regulisala pitanje autonomnih automobila pa je ideja da se pojam autopilot zabrani i da se ne smije prepustiti vozilima da sama upravljaju.
Pojam autopilot je nedavno obogaćen sistemom za automatizovanu vožnju u gradskim uslovima, odnosno Teslina vozila imaju mogućnost samostalnog stajanja, kretanja na semaforima, praćenja pješaka i biciklista itd.
Sud u Minhenu je u najavi istakao da nije saglasan s ovakvom praksom.
Iz Tesle su odbacili sve optužbe i naveli da se pri korišćenju autopilota na njihovim modelima od vozača zahtijeva aktivno praćenje stanja, pa iz toga slijedi da nisu moguće autonomne operacije vozila za koje ih Njemačka tereti.