Nova investicija Perutnine Ptuj BH vrijedna 5 miliona KM

0
1425
Presijecanjem svečane vrpce zvanično pušten u rad distributivni centar Perutnine Ptuj BH u Brezi

Grupacija Perutnina Ptuj, međunarodno afirmisani prehrambeni koncern, na tržištu Bosne i Hercegovine posluje putem dvije kompanije: Perutnine Ptuj – S doo Srbac, koja se bavi uzgojem sirovina i proizvodnjom pilećeg mesa i Perutnina Ptuj-BH doo Breza, koja se bavi proizvodnjom asortimana pilećih prerađevina.
Zvanično najuspješnija green field investicija u BiH, brezanska tvornica Perutnine Ptuj obilježava deset uspješnih godina svoga poslovanja. U ovom periodu ostvareni su značajni poslovni rezultati, kao i liderska pozicija na tržištu BiH. U tom pravcu i u nastojanju da dobije EU broj za fabriku Perutnina Ptuj BH, Breza je realizovala i posljednju investiciju (vrijednu 5 miliona KM) u savremeni centralni distributivni centar.
Svečanu vrpcu kojom je zvanično pušten u rad distributivni centar su presjekli predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, predsjednik Uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka i direktor Perutnine Ptuj BH Mladen Andrić.
Ovaj potez dodatno dobija na značaju kada se sagledaju tržišno-ekonomski aspekti, odnosno moguće opasnosti za naše tržište od globalnih proizvođača mesnih prerađevina kojima se naše tržište otvara nastojanjem BiH da pristupi Evropskoj uniji.
Brezanska Perutnina je u prošloj godini proizvela preko 6.100 tona prerađevina, realizirala prihod od preko 100 miliona KM. Ima 316 stalno zaposlenih. Sestrinska kompanija u BiH koja proizvodi meso peradi, Perutnina Ptuj iz Srpca, ima 240 stalno zaposlenih i 103 kooperanta. Koliko je bitna proizvodna djelatnost za privredu jedne države, najslikovitije govori podatak da kada se sabere broj zaposlenih u ove dvije tvornice, broj kooperanata i broj dobavljača kojima je Perutnina Ptuj preko 60% njihovog ukupnog prihoda, dobijemo broj od 2.000 zaposlenih državljana BiH koji su najdirektnije moguće vezani za ovog prehrambenog proizvođača.
Zahvaljujući vertikalno integrisanom lancu proizvodnje svaki proizvod koji izađe iz pogona Perutnine Ptuj u BiH je 100 posto domaći bh. proizvod, što znači da Perutnina Ptuj koristi maksimalno domaće potencijale i jednako doprinosi razvoju lokalnih zajednica i domaće privrede u cjelini.
Prilikom promocije najnovije investicije i obilježavanja jubilarne desete godišnjice fabrike, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH doo Breza, Mladen Andrić je uručio priznanja zaposlenima koji su svih deset godina lojalni ovoj kompaniji.
Djeca pobjednici Poli CUP-a na Sportskim Igrama Mladih su zajedno sa direktorom Andrićem prerezali slavljeničku tortu. Time je saradnja između Perutnine Ptuj BH i Sportskih Igara Mladih ozvaničena za već šestu godinu za redom. Ovime ova uspješna kompanija iznova pokazuje da ima sluha za društvo u kojem posluje.

Grupacija Perutnina Ptuj lani od prodaje prihodovala 257 miliona eura

Grupaciju Perutnina Ptuj čine kompanije u dvadeset država, ima uspostavljena četiri vertikalno integrirana lanca proizvodnje, u Sloveniji, BiH, Hrvatskoj i Srbiji, koji proizvode hranu po identičnim principima i tehnologiji vrhunske kvalitete. Na godišnjem nivou Grupacija proizvede više od 88.000 tona mesa peradi i proizvoda od mesa peradi za kojima svakodnevno poseže više od 2 miliona potrošača.
Prema podacima za 2017. godinu Grupacija Perutnina Ptuj ostvarila je prihod od prodaje u iznosu od 257 miliona eura, što uz više od 3.700 zaposlenih ovaj prehrambeni koncern svrstava među najveće evropske proizvođače proizvoda od mesa peradi.