Nova pravila EU: Kućanski aparati morat će trajati duže

0
886
EU uvodi nove standarde za kućanske aparate, ohrabrenje za kupce

Evropska komisija ratificirala je nove standarde za kućanske aparate koji će od proizvođača zahtijevati dulji rok trajanja proizvoda i garanciju o nabavi rezervnih dijelova kako bi se smanjila količina otpada i zaštitio okoliš.
Važeći standardi uglavnom su fokusirani na efikasnu potrošnju energije i vode a od 2021. godine njihova će izmijenjena verzija, fokusirana na mogućnost popravka, obuhvatiti i električne uređaje poput televizora, rasvjetnih tijela, frižidera i mašina za pranje suđa i rublja.
U izmijenjenoj će verziji standarda proizvođači biti obavezni nabavljati rezervne dijelove za neovisne servisere u roku od 10 godina od datuma kupovine uređaja. Ti će se dijelovi također morati moći zamijeniti upotrebom običnih alata i bez oštećenja proizvoda.
Prema procjenama Evropske unije, te bi mjere zajedno s postroženim propisima o označavanju trebale smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za više od 46 miliona tona godišnje.
“Brojke govore same za sebe: te mjere mogu uštedjeti evropskim kućanstvima u prosjeku 150 eura godišnje i omogućiti do 2030. uštedu energije ekvivalentnu godišnjoj energetskoj potrošnji Danske”, istakao je Jyrki Katainen, potpredsjednik EK za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost.
Krajnji efekt trebala bi biti manja količina starih uređaja na otpadu i manja potrošnja prirodnih resursa i manja emisija štetnih plinova u proizvodnji novih uređaja, prenosi Hina.
Nove mjere neće se odnositi na uređaje poput pametnih telefona i laptopa čije jednokratne baterije i softver s ugrađenim ‘kočnicama’ za performanse kritičari smatraju glavnim izvorom ‘kulture bacanja’.