Nova pravila EU za smanjenje otpada: Pogledajte koji će plastični proizvodi biti zabranjeni

0
1169
Zvaničnici EK u Briselu predstavili nova pravila EU za smanjenje plastičnog otpada

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans danas je u Briselu predstavio nova evropska pravila u vezi plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a sve s ciljem da se smanji zagađenje mora i obale.
Stoga Evropska komisija (EK) predlaže zabranu desetak plastičnih proizvoda koji se inače mogu najčešće naći u plastičnom otpadu koji zagađuje more, a to su plastični štapići za uši, plastični štapići za balone, plastični pribor za jelo i tanjure i plastične slamke, dok se predviđa značajno smanjivanje korištenja plastičnih boca za pića, plastičnih čaša, plastičnih kontejnera za hranu, plastičnih vrećica te plastičnih omota za slatkiše poput onih za bombone.
Proizvođači duhana, pak, imat će ubuduće obavezu pomoći kod čišćenja opušaka, kao i proizvođači vlažnih maramica.
Navedeni plastični proizvodi čine čak 70 posto smeća koje se može naći na evropskim plažama te oko pola smeća koje zagađuje more. Plastika se jako sporo razgrađuje u prirodi pa je vrlo problematična u kontekstu onečišćenja okoliša, a direktno negativno utječe na brojne životinjske vrste koje žive u moru. Smrtonosni ostaci plastike nalaze se u uginulim kornjačama, ribama, delfinima i kitovima, a tako ulaze i u ljudski lanac ishrane. EK smatra da dosadašnje stanje stvari nanosi štetu u ekonomskom smislu, primjerice, kroz velike troškove čišćenja i ugrožavanje turizma, te naravno u ekološkom smislu.
EK namjerava novim pravilima, koja su dio Akcijskog plana za cirkularnu ekonomiju, potaknuti da se oko 90 posto plastičnih boca ubuduće reciklira, a investicije u recikliranje bi diljem Evropske unije trebale stvoriti trideset hiljada novih radnih mjesta, prenosi Index.hr.
Prijedlog EK je sada upućen u Evropski parlament i na Evropsko vijeće te se očekuje kako bi trebao biti usvojen do maja sljedeće godine.