Novalić: BPK Goražde ima najbrži ekonomski oporavak od Covid-19

0
283
Delegacija Vlade FBiH u Goraždu razgovarala s premijerkom BPK Aidom Obućom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, s federalnim ministrima energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, te prometa i komunikacija Denisom Lasićem, tokom posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde razgovarao je s premijerkom ovog kantona Aidom Obućom.
Novalić je nakon sastanka izjavio da je razlog njihove posjete sagledavanje uticaja mjera Vlade FBiH na terenu i to prije svega u industrijskim sredinama, kao što je Goražde, odnosno Bosansko-podrinjski kanton.
“Svima su već poznati podaci da prva četiri mjeseca imamo izrazite znake privrednog oporavka. Izvoz nam je skočio više od 17 posto, isto tako industrijska proizvodnja. Pokrivenost uvoza izvozom nikada nije bila 65 posto kao što je sada. Imamo prilično dobar povratak na radna mjesta uposlenih koji su bili otpušteni u doba lockdowna i općenito. Neke smo mjere kreirali, emitovali smo puno novca i želimo da vidimo kako se to sve odražava na terenu”, kazao je premijer Novalić.
On je kazao da je izdvojena pomoć za BPK značajnih 16-17 miliona KM, što je znatno više po glavi stanovnika nego što pomažu druge kantone.
“Ali zauzvrat Bosansko-podrinjski kanton nam vraća tako što zaista ima najbrži ekonomski oporavak od Covid-19”, kazao je federalni premijer i istaknuo da je 86,5 posto svih otpuštenih vraćeno u ovom periodu.

Novalić posjetio novootvorenu fabriku u Goraždu

Novalić je kazao i da dolaze nove kompanije, a treba istaći i kapitalne projekte koje se rade u BPK.
“Jedan od njih je tunel Hranjen. To je 82 miliona KM samo u ovom dijeljenju, sve skupa će biti negdje oko 200 ili 190”, naveo je premijer Novalić.
Premijerka BPK Aida Obuća je nakon sastanka ocijenila da je posjeta veoma značajna za ovaj kanton i sve njegove građane, zato što je ovo još jedan primjer koliko Vlada FBiH ima senzibiliteta kada je u pitanju BPK.
Obuća je rekla da su razgovarali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te su premijera izvijestili da je ona zadovoljavajuća, odnosno da trenutno imaju 34 aktivna slučaja na području BPK i da se smanjio broj hospitaliziranih.
“Također smo izvijestili premijera Novalića da smo krenuli s vakcinacijom stanovništa i da smo prvi kanton koji je počeo s vakcinacijom građana starijih od 65 godina koji imaju hronična oboljenja”, navela je premijerka.
Tokom službene posjetu Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde delegacija Vlade FBiH posjetila je pogon kompanije TVC d.o.o. i UNIS Ginex d.d.
Nova fabrika kompanije TVC d.o.o. Goražde proizvodi medicinske krevete i funkcionalni namještaj koji obuhvata metalne dijelove medicinskih kreveta i pomagala. Za početak, nova fabrika njemačkog investitora otvara oko 150 radnih mjesta. Novi proizvodni pogon u industrijskoj zoni Vitkovići površine je 7.000 kvadratnih metara.

Delegacija Vlade FBiH je obišla i gradilište tunela Hranjen

Delegacija Federalne vlade je obišla i gradilište tunela Hranjen.
Ministar Lasić rekao je danas na gradilištu tunela Hranjen kod Goražda da je izgradnja počela prije godinu i po, te da je zabilježeno određeno kašnjenje u izvođenju radova koje je opravdano zbog naglih prodora vode i odranjanja u samom tunelu.
“Mi smo zadovoljni jer će vrijednost ovog tunela biti višestruka i ovaj projekt ima podršku resornog ministarstva i čitave Vlade FBiH”, rekao je Lasić i dodao da je dosad iskopano oko 1.800 od ukupno 5.500 metara, te da se već radi na projektovanju pristupnih cesta i sjeverne obilaznice Goražda.
Rok za izgradnju ovog najdužeg cestovnog tunela u BiH je 36 mjeseci, a projekt izgradnje brze ceste duge 19,4 kilometara koja će spojiti Sarajevo i Goražde u poluprofilu vrijedan je 190 miliona KM i podijeljen je u dvije faze.