Novalić: Dijaspora ima veliki interes da ulaže u ekonomsko jačanje BiH

0
348
Novalić s privrednicima u dijaspori: Zajedno ćemo biti ekonomski lideri regije

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Luxembourgu i Belgiji, a u organizaciji Centra za dijasporu ‘Mreža’, premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je održao sastanak s privrednicima iz njemačkog okruga Saarland.
Novalić se i posljednjih dana obraćao na skupovima čiji su domaćini bila udruženja dijaspore. Tokom ovih posjeta posebnu pažnju posvetio je sastancima sa uspješnim privrednicima iz dijaspore na kojim se govorilo o ekonomskim temama sa prezentacijama konkretnih podataka.
“Zatekao sam jednu stasalu i uznapredovalu poslovnu zajednicu koja je uzela svoje učešće u veoma zahtjevnim evropskim ekonomijama i koja se veoma uspješno nosi sa svim izazovima. Ne treba zaboraviti da njihov potencijal nije samo u akumuliranom kapitalu, nego i u stečenim iskustvima i znanjima iz raznih oblasti, a oni ga mogu preusmjeriti prema domovini”, rekao je Novalić.
Dodao je da su privrednici iskazali poseban interes za nova zakonska rješenja o doprinosima i o porezu na dohodak, obnovljivim izvorima energije, kao i o nedavno utvrđenom Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH.
“Mogu najaviti formiranje nove agencije za servisiranje naših ulagača kako bi se prevazišle administrativne prepreke, investicione teškoće i pratile postinvesticione aktivnosti. Time će biti otklonjena mnoga problematična pitanja koja muče investitore iz dijaspore”, najavio je Novalić.
Premijer FBiH je kazao da je tokom sastanaka s privrednicima, kao i tokom održanih skupova, primijetio iskrenu i veliku želju naše dijaspore da pomogne svojoj domovini.
U svom izlaganju premijer FBiH je govorio i o svrhi ove posjete dijaspori.
“Posjeta našoj dijaspori je s namjerom širenja općeg dobra i opće koristi. Od naše posjete i buđenja tzv. ‘uspavanog diva’, što naša dijaspora jeste, imat će koristi svi, pa i oni koji kritiziraju i oni koji zbog dnevnopolitičkog bakšiša šire loše vijesti o našoj domovini”, kazao je Novalić.
Novalić je istakao da primijeti ogroman interes dijaspore da ulaže u ekonomsko jačanje zemlje.
Na sastanku su sudjelovali i poslanik u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić, delegat u Vijeću naroda RS Samir Baćevac, načelnici općina Jajce i Sanski Most, Edin Hozan i Faris Hasanbegović, te predsjednici Centra za dijasporu ‘Mreža’ i UO Centra, Adis Tanović i Filip Mursel Begović.