Eastern Mining će u Varešu investirati 180 miliona dolara

0
682
Novalić i Džindić su, osim sjedišta Eastern Mininga u Tisovcima, obišli i Informativni centar u Varešu

Federalni premijer Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džinić posjetili su danas kompaniju Eastern Mining u Varešu gdje su ih domaćini upoznali sa aktuelnim ‘Projektom Vareš’ koji provodi ova kompanija.
Čelnici kompanije Paul Cronin i Adnan Teletović gostima su, između ostalog, predstavili rezultate geoloških istraživanja i rudarskih analiza koje potvrđuju da su zalihe rude dovoljne, a njihova eksploatacija ekonomski isplativa.
“Kompanija Eastern Mining naselila se na prostoru Vareša i ponudila novu budućnost ovom rudarskom kraju. Radi se o međunarodnoj kompaniji, već je uloženo 20 miliona dolara, rade s domaćim kompanijama, a njihov cilj je da otvore rudnike i investiraju do 180 miliona dolara. Vlada FBiH je ovdje zbog veličine ovog projekta i spremni smo im pomoći. Kroz Željeznice FBiH radimo idejni projekt i za prugu koja bi ponovo povezala ovaj dio“, kazao je Novalić.
Ministar Džindić je kazao da ova kompanija čeka još urbanističku dozvolu s federalnog nivoa, te da će im, potom, odmah biti izdato rješenje za eksploataciju.
Tokom razgovora i obilaska kompleksa kompanije, direktor Teletović je premijeru Novaliću i ministru Džindiću saopćio podatke i o direktnim i indirektnim koristima koje ovaj projekat donosi lokalnoj zajednici, Zeničko-dobojskom kantonu, Federaciji BiH, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Pored najsavremenijih tehnolologija i opreme koje koristi Eastern Mining, ovaj projekat obećava povećanje zaposlenosti, što je u današnje vrijeme od velikog značaja. Od početka projekta, naglasili su iz Eastern Mininga, ostvaruju odličnu saradnju sa lokalnim vlastima.
Premijer Novalić i ministar Džindić s domaćinima su, osim sjedišta kompanije Eastern Mining u Tisovcima, obišli i Informativni centar u Varešu. Ovaj centar je mjesto na kojem građani Vareša i svi ostali zainteresovani mogu dobiti informacije o ‘Projektu Vareš’, kao i detaljne podatke o zapošljavanju u ovoj kompaniji.
Eastern Mining d.o.o. je koncesionar za istraživanje i eksploataciju u Varešu. Istraživanja rade od 2017. godine i fokusirani su na mineralne sirovina s krajnim ciljem oživljavanja rudarske industrije u ovoj općini. S obzirom da neposredna okolica Vareša još obiluje određenim količinama ruda, plan Eastern Mininga je da pokrene moderna postrojenja za drobljenje, mljevenje i preradu rude za proizvodnju koncentrata zlata, olova, bakra, cinka, srebra i barita, koji bi se potom od Vareša željeznicom transportovao za izvoz do Ploča.