Novalić: Kantoni u FBiH će dobiti 200 miliona KM od kredita MMF-a

0
544
Donošenjem zakona ujednačena prava žena-majki koje su zaposlene i koje nisu zaposlene

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić prilikom današnje posjete sjedištu Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) pohvalili su poduzete mjere, napore i rezulatate tog kantona u borbi protiv koroanvirusa.
Federalna vlada je, napomenuo je Džaferović, uspješno riješila pitanje nabavke nedostajuće medicinske opreme i testova, a u narednim bi danima trebalo stići i 100 respiratora koji će biti raposređeni po zdravstvenim ustanovama u FBiH.
Premijer Novalić je napomenuo da će 200 miliona KM kredita koji će dodijeliti Međunarodni monetarni fond rasporediti kantonima, kako bi održali stabilnim sisteme zdravstva, sigurnosti i civilne zaštite. ZDK-u će od tog kredita pripasti oko 32 miliona KM, te 16 respiratora, koliko pripada po broju stanovnika, što će biti kriterij za raspodjelu.
“To je prioritet, da kantoni moraju održati ta tri sistema funkcionalnim, jer nam, zapravo, preko njih ide borba protiv pandemije koronavirusa”, kazao je Novalić, koji je napomenuo da Vlada FBiH čini i ekonomske poteze za spas radnih mjesta.