Novalić – Muller: Reformirati zdravstvo i popraviti položaj mladih

0
659
Premijer Novalić razgovarao s Cyrilom Mullerom, potpredsjednikom WB za Srednju Evropu i Aziju

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas s potpredsjednikom Svjetske banke (WB) za Srednju Evropu i Aziju Cyrilom Mullerom, koji u Sarajevu boravi radi sudjelovanja na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Tom prilikom dominirale su teme o reformi zdravstva i unaprjeđenja položaja mladih.
Svjetska banka bi, kazao je premijer Novalić, trebala biti uključena u reformu zdravstvenog sektora, ne samo zbog finansijskih razloga, nego i zbog autoriteta kojeg posjeduje, što je možda i bitnije.
Prema riječima potpredsjednika Mullera, Svjetska banka se želi fokusirati na ovo pitanje, a njezini stručnjaci su već dijagnosticirali ključne probleme u zdravstvu.
Kada je riječ o mladima, pitanje njihovog statusa jedan je, kazao je Novalić, od prioriteta Vlade FBiH, a rješavanje problema ove populacije je neodvojivo od ekonomskog napretka u cjelini.
Federalna vlada će nastaviti davanje potpora zapošljavanju mladih, te njihovom stambenom zbrinjavanju. Premijer FBiH je podsjetio da je Vlada lani osigurala 20 miliona KM za dodjelu povoljnih stambenih kredita za mlade, a u ovogodišnjem budžetu taj je iznos veći za još sedam miliona KM. Namjere su, takođe, da bude osigurana i potpora kroz porodiljski fond.
Također, jedan od ciljeva Vlade je i ustanovljavanje novog federalnog ministarstva u čijoj bi nadležnosti bila pitanja obitelji i mladih.