Novalić upoznao njemačke privrednike o mogućnosti ulaganja u FBiH

0
807
Premijer Novalić upoznao njemačke privrednike o mogućnosti investiranja na bh. tržište

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas u Sarajevu delegaciju Njemačkog udruženja za malo i srednje poduzetništvo (BVMW) u kojoj je bilo tridesetak privrednika.
Ova nezavisna asocijacija predstavlja oko 50.000 malih i srednjih preduzeća u svim njemačkim saveznim državama i ima oko 40 ureda u inozemstvu, a bavi se zastupanjem njihovih interesa u politici, sindikatima, velikim tvrtkama i drugim oblastima.
Njemački privrednici posebno su se interesirali za načine potpore federalnih vlasti stranim ulagačima, mogućnostima za plasiranje stranog kapitala na bh. tržište, cijenama zemljišta, plaćama uposlenika, načinu edukacije radne snage, poreznoj politici, ulaganjima u infrastrukturu i daljim planovimna u toj oblasti itd.

Njemački privrednici posebno su se interesirali za načine potpore federalnih vlasti stranim ulagačim

Premijer Novalić upoznao je članove ove delegacije, na čelu s predsjednikom BVMW-a Mariom Ohovenom i generalnim direktorom njemačke kompanije EMKA Fridhelmom Rungeom, o poduzetim koracima koji se odnose na poboljšanje poslovnog okruženja i stvaranje što ugodnijeg ambijenta za strane investicije, pobrojavši mjere koje su donesene s tim ciljem.
Novalić je odgovorio na više pitanja njemačkih privrednika koja su se najviše odnosila za mogućnosti investiranja na bh.tržište i rokove za registraciju novih privrednih subjekata, naglasivši da se i na tom planu radi kako bi što prije bilo uvedeno registriranje na jednom mjestu kroz one-stop shopove, što se očekuje sljedeće godine.
Obostrano je istaknuto da saradnja s ovom asocijacijom treba biti nastavljena, kako je rečeno, kroz tri kanala i to Agenciju za privlačenje stranih invesiticija (FIPA), Udruženje poslodavaca FBiH i Ured premijera Federacije BiH, u čemu su već učinjeni prvi koraci.
Predsjednik ovog udruženja Ohoven i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović danas su potpisali Memorandum o razumijevanju u kojem su naznačene glavne smjernice buduće saradnje dviju asocijacija.