Novi izvještaj TÜV-a: Koji su automobili s najmanje kvarova i grešaka?!

U vozilima starima do tri i pet godina, ali i ukupno, pobjednik je VW Golf Sportsvan

0
236
Njemački TÜV svake godine provede više od deset miliona tehničkih pregleda

Njemačka stručna organizacija TÜV svake godine provede više od deset miliona tehničkih pregleda i sve to sintetizira u svoj izvještaj. Sad je vrijeme za najnoviji TÜV Report 2024. Prosječna starost voznog parka dosegnula je novi maksimum u ou Njemačkoj – 10 godina. Kao rezultat toga, starija vozila postaju sve važnija za sigurnost na cestama.
U vozilima starima do tri i pet godina, ali i ukupno, pobjednik je VW Golf Sportsvan. Automobil koji se proizvodio do kraja 2020. godine ima najmanju stopu pogrešaka. Do pet godina stari automobili ima 4,2 posto grešaka i prosjek od 49.000 kilometara. Slijede VW T-Roc-a i T-Cross kod vozila starih do pet dogina.
Ono što je kod nas zanimljivo su vozila starijih godišta, do sedam godina, gdje dominira Mazda CX-3 (6,5 posto grešaka i 68.000 prosječnih kilometara).
Prema statističkoj procjeni svih glavnih pregleda između jula 2022. i juna 2023., svakome ko treba jeftin i pouzdan automobil za obitelj preporučuje se kupovina Mercedesa B-klase. On nakon devet godina postiže najbolji rezultat (10,5 posto), uz prosjek od 90.000 kilometara.
Od malih automobila, posebno se ističe Honda Jazz, do sedam godina starosti samo je 8,4 posto nadostataka ili 22,9 posto do 13 godina (prosjek 117.000 kilometara). Od malih, novijih automobila posebne pohvale zalužuju Opel Karl i Peugeot 208.
Na dnu liste jedan model prestigao je pretposljednju Daciju Logan, a to je Tesla Model 3 koji već nakon trogodišnje eksploatacije ima 14,7 posto grešaka, prenosi Revija HAK. S kasnijim godištima ne briljiraju ni BMW X5, Seat Alhambra, Dacia Dokker i Renault Twingo.