Obilježen Svjetski dan mjeriteljstva: Nove definicije mjernih jedinica stupaju na snagu 20. maja

0
1140
Skup kojem su prisustvovali brojni zvaničnici posvećen je redefiniciji jedinica u sistemu mjeriteljstva

U Sarajevu je danas u organizaciji Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine održan skup kojim je obilježen Svjetski dan mjeriteljstva koji se obilježava 20. maja, a ujedno i 125 godina rada ove institucije.
Skup kojem su prisustvovali brojni poslovni partneri Instituta, predstavnici akademske zajednice, vladinog i privrednog sektora, bio je posvećen redefiniciji jedinica u sistemu mjeriteljstva koja je zvanično usvojena prošle godine a od 20. maja će biti u upotrebi širom svijeta.
“Riječ je o jednom od najvećih naučnih događaja iz prošle godine i zato današnji dan ima naročito veliki značaj”, rekao je direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić, otvarajući ovaj skup i dodao da je u novembru 2018. na Generalnoj konferenciji za tegove i mjere (CGPM) jednoglasno usvojena redefinicija u SI sistemu koji predstavlja međunarodno dogovoreni temelj za iskazivanje mjerenja na svim nivoima tačnosti i u svim područjima nauke, tehnike i ljudskog djelovanja.
Četiri od sedam glavnih jedinica i to one koje se koriste za mjerenje mase (kilogram), električne struje (amper), temperature (kelvin) i količine tvari (mol) redefinirane su pomoću ‘fundamentalnih prirodnih konstanti’ kako bi se povećala njihova preciznost i omogućilo da se uvijek i svugdje mjere na isti način.
“Redefiniranjem mjernih jedinica ukida se vezivanje definicija za artefakt a umjesto toga one se vezuju za osnovne konstante kojima se opisuju i kvantificiraju dobro objašnjeni fizikalni zakoni”, pojasnio je Dominik Pažak, predstavnik Češkog metrološkog instituta.
U okviru skupa predstavljene su i aktivnosti i usluge Instituta za mjeriteljstvo BiH.
Po istraživačkom mjeriteljstvu od 38 državnih instituta Institut za mjeriteljstvo BiH svrstao se među prvih 12, a za samo 6 godina zaslužio je međunarodno priznavanje za 67 različitih mjeriteljskih i kalibracijskih mogućnosti.
Jedan od glavnih partnera Instituta za mjeriteljstvo BiH je Češki metrološki institut sa kojim je saradnja uspostavljena još 2014. godine.
“Od 2014. do danas, implementirani su projekti vrijedni oko 1,5 milion eura. Trenutno završavamo naš drugi projekat i izvjesno je da će se ova saradnja nastaviti i dalje”, istakla je Anesa Terza Vuković, koordinatorica za projekte razvojne saradnje u Ambasadi Republike Češke u BiH.
Jedan od partnera IMBiH je i Sarajevogas koji zajedno sa Institutom planira i zajednički projekat izgradnje laboratorije u realnim uslovima.
“Ako taj projekat uspije, BiH će biti među prvima u reginu kada je ta vrsta ispitivanja u pitanju”, kazala je direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč.
“Institut za mjeriteljstvo BiH imaće sve veću ulogu i značaj i kada je u pitanju elektroenergetski sektor”, kazao je Mustafa Musić, rukovodilac sektora za strateški razvoj u Elektroprivredi BiH.
Na današnjem skupu saradnicima Instituta dodijeljene su i plakete za doprinos razvoju sektora mjeriteljstva, a najavljeno je i da će 16. maja u Institutu za mjeriteljstvo BiH biti održan ‘Dan otvorenih vrata’.