Objavljen javni poziv za dostavljanje ponuda za 15 novih tramvaja u Sarajevu

0
334
Sarajlije bi nove tramvaje mogli imati u saobraćaju do kraja 2022. godine (Foto: Ilustracija)

Na ECEPP portalu za javne nabavke Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, https://ecepp.ebrd.com/, danas je objavljen tender u skladu sa pravilima ove banke za drugu fazu nabavke 15 novih tramvaja za javni prijevoz u Sarajevu.
U prvoj kvalifikacionoj fazi je odabrano pet pretkvalificiranih potencijalnih ponuđača, i to: konzorcij firmi Stadler Polska Sp.z.o.o. i Stadler Rail Valencia S.A.U. – Poljska i Španija, Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi – Turska, CAF – Španija, ŠKODA Transportation a.s. – Češka republika i ALSTOM – Francuska.
U ponedjeljak 11. januara 2021. godine predviđen je predtenderski sastanak sa potencijalnim ponuđačima. Rok za dostavljanje ponuda je 12. februar naredne godine.
Rok za isporuku prvog vozila je 16 mjeseci, a svih 15 tramvaja će biti isporučeno u roku od 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora.
Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su iskazali nadu i očekivanja prema kojima bi nove tramvaje na ulicama Sarajeva svi njegovi stanovnici mogli imati do kraja 2022. godine.