Objavljena lista korisnika za pomoć u poljoprivredno-prehrambenom sektoru FBiH

0
221
Objavljena lista korisnika za dodjelu finansijske pomoći

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je danas na svojoj internet stranici (www.fmpvs.gov.ba) listu odabranih korisnika za dodjelu finansijske pomoći. Sredstva u ukupnom iznosu od 8.199.933,02 KM dodjeljuju se 31 izvozno orijentiranom privrednom subjektu iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, a koji su odabrani u skladu s javnim pozivom ovog ministarstva.
Vlada FBiH je, na prijedlog resornog ministarstva, na posljednjoj sjednici usvojila Odluku o dodjeli finansijske pomoći izvozno orijentiranim privrednim društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u okolnostima pandemije COVID-19.
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će s korisnicima pomoći potpisati ugovor zbog nadzora nad utroškom sredstava, a subjekte kojima je odobrena finansijska pomoć ministarstvo će narednih dana obavijestiti o terminu potpisivanja ugovora.
Odluka o pomoći poljoprivredno-prehrambenom sektoru donesena je u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, s ciljem pomoći četiri najugroženija sektora privrede u Federaciji BiH. Ovom uredbom iz Budžeta FBiH su izdvojena sredstva u iznosu od ukupno 90 miliona KM.

Listu korisnika finansijske pomoći za izvozno orijentirane subjekte iz poljoprivredno-prehrambenog sektora možete vidjeti ovdje.