Obrtnička komora FBiH kontra ministru Zukiću: Novi zakon ugrožava egzistenciju 48.000 obrtnika i njihovih porodica

0
924
Nacrtom Porodičnog zakona propisani minimalni i maksimalni iznos izdržavanja djeteta

Za razliku od stava federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića koji je iznio niz prednosti novopredloženog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji će se u četvrtak naći na razmatranju u Domu naroda Parlamenta FBiH, Prijedlog novog zakona izazovao je oštru reakciju Obrtničke komore Federacije BiH.
Oni navode da da su sva udruženja obrtnika, svih 10 kantonalnih obrtničkih komora i Obrtnička komora Federacije BiH ovaj prijedlog odbacile kako neprihvatljiv i poguban za obrt.
“Njegovim usvajanjem ugrožava se egzistencija 48 hiljada obrtanika, preko 56.950 zaposlenih i njihovih porodica, kao i javnih prihoda i budžetskih sredstava”, navode iz Komore.
Oni dalje ističu kako obrti oguhvataju 12 posto zaposlenih u Federaciji BiH, a da pored činjenice kontinuiranog zatvaranja određenih obrtnih zanimanja, u posljednje dvije godine bilježe rast od 9.176 zaposlenih u obrtu, što predstavlja trećinu ukupnog rasta broja zaposlenih u FBiH.
“Već imamo prve anketne analize s područja cijele FBiH da će ukoliko dođe do usvajanja Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima doći do enormnog i masovnog zatvaranja obrtničkih djelatnosti zbog neprihvaćanja prijedloga obrtnika, ali i ukidanja dosadašnjih mogućnosti koje je pružao obrt”, navode iz Obrtničke komore FBiH.

Vezani tekst: Ministar Zukić o Prijedlogu zakona: Nove pogodnosti za obrtnike u FBiH