Od 600 brzorastućih kompanija u BiH, 90 ih je iz Zeničke regije

0
838
BBI banka i BBI VIP Business Club u Zenici održali okrugli sto

U Zenici je danas održan okrugli sto o temi ‘Kako povećati konkurentnost privrede regije Zenica’, što je jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji je cilj jačanje bh. privrede i konkurentnosti domaćih proizvoda na ino-tržištima.
Okruglom stolu koji je organizovan u saradnji sa Privrednom komorom FBiH, privrednom komorom Ze-Do kantona i Zeničkom razvojnom Agencijom ZEDA, prisustvovalo je oko 70 vodećih privrednika ove regije.
“U proteklom periodu u saradnji sa lokalnim zajednicama pokrenuli smo subvencionirane linije finansiranja i privrednicima omogućili pristup povoljnim izvorima sredstava. Također, već devetu godino zaredom organiziramo Sarajevo Business Forum, investicijsku konferenciju koja ima za cilj da domaće privrednike približi inostranim tržištima”, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.
On je dodao da samo zajedničkim naporima i međusobnom podrškom domaćih privrednici mogu postati konkurentni i na tržištima izvan BiH.
“Predstavnici BBI banke upravo su se vratili iz Bahreina, a nedavno i Omana gdje su dogovorili dolazak velikih poslovnih delegacija na SBF. Privrednici iz BiH će tako 25. i 26. aprila na SBF-u imati priliku održati sastanke sa brojnim stranim investitorima i pokušati uspostaviti kontakte za izvoz”, kazao je Bukvić, dodajući da će SBF biti predstavljen i u Turskoj, Kazahstanu i Maroku, odakle se očekuje dolazak nekih od najznačajnijih poslovnih ljudi.
O mogućnostima i potencijalima privrede Zeničke regije govorili su Senaida Turkić, predsjednica Udruženja poslodavaca Zenice i Mirza Sikirić, rukovodilac ICC i Centra za poduzetništvo Zeničke razvojne agencije ZEDA.
Izvršni direktor LRC-a Emil Kučković prezentirao je danas detaljnu analizu privrednih kretanja u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK). Analiza je pokazala da ZDK bilježi rast po brojnim parametrima. Tako je u periodu od 2014. do 2016. došlo do povećanja broja kompanija koje posluju na ovom području sa 2.484 na 2.651, što je rast od 4 posto. U istom periodu rastao je i broj zaposlenih i to za 3.816, odnosno za 9 posto. Kada je riječ o brzorastućim kompanijama, u ZDK posluje 90 od ukupno 667 bh. kompanija koje se mogu pohvaliti brzim rastom, što je 13 posto.
Vodeća privredna grana u ovom kantonu je prerađivačka industrija sa 2,2 milijarde KM prihoda i 23.474 zaposlenih u 2016. godini. Proizvodnja prehrambenih proizvoda također je jedan od značajnijih faktora razvoja kantona sa 73 kompanije koje posluju u ZDK i koje su tokom 2016. godine ostvarile prihode od 452,4 miliona KM.
Danas su svoje uspješne priče prezentovale kompanije Biss Tours i Aksa iz Zenice, Voćar Piramida i Almy iz Zenice i Willona iz Kaknja. Govoreći o svojoj kompaniji Dženan Vilić koji se nakon školovanja u Irskoj vratio u BiH kako bi preuzeo porodičnu kompaniju i sada izvoze u pet evropskih zemalja, a od nedavno i u Englesku. Prosječna starost zaposlenih u njegovoj kompaniji je 23. godine. I direktor kompanije Voćar Sulejman Selimović se vratio u BiH i pokrenuo posao iako je kao diplomirani elektro-inžinjer mogao raditi u inostranstvu.
U sklopu današnjeg okruglog stola prezentirane su i mogućnosti podrške privrednicima sa šireg područja regije Zenica od strane Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo, informirani su učesnici o aktivnostima i benefitima članstva u BBI VIP Business Clubu koji djeluje u okviru BBI banke, a predstavljanje su i mogućnosti prezentacije projekata i poslovnih prilika za saradnju sa potencijalnim investitorima i poslovnim partnerima iz inostranstva i BiH na SBF-u.
Također, prezentirana je i nova on-line platforma za promociju kompanija, poslovnih projekata i dogovaranje poslovnih (B2B) sastanaka sa potencijalnim partnerima i saradnicima.