Odgoda početka sanacije tunela Crnaja, potrebno osigurati nesmetan protok saobraćaja

0
339
Ceste FBiH: Sutra počinju pripremni radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja

Vlada Federacije BiH danas je, na inicijativu federalnog premijera Fadila Novalića, usvojila zaključak kojim se JP Ceste FBiH zadužuje da razmotri mogućnost odgode početka provedbe Programa ‘Modernizacije magistralnih cesta Federacije BiH’ zbog krize uzrokovane pojavom novog koronavirusa, te da simuliranjem izvođenja radova u tunelu Crnaja izvrši dodatna snimanja intenziteta prometa naizmjeničnim propuštanjem vozila, a da tek nakon toga predloži dinamiku izvođenja stvarnih radova.
Poznato je da je rekontrukcija tunela Crnaja, prvenstveno, bila najavljena za 15. septembar ove godine i da treba trajati 16 mjeseci. Svjesni šta bi usporavanje, ili čak i obustava, saobraćaja na toj dionici značila za privredu i sve učesnike u saobraćaju, usvojen je pomenuti zaključak.
“Konkretno tražimo od stručnih službi Cesta Federacije da u dužem periodu prate, analiziraju i utvrde metod naizmjeničnog funkcionisanja saobraćaja kako građani i privreda, kad počne rekonstrukcija Crnaje, ne bi doživljavali neugodnosti koje su prolazili prilikom radova u tunelu Vranduk. Ovaj tunel se nalazi na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Federaciji, pa i Bosni i Hercegovini i smatram da ne smijemo ponovitu ‘grešku’ Vranduka“, kazao je premijer Novalić.