Održana 2. Turistička rafting regata Inicijative Čist Vrbas

0
1435
U regati je učestvovalo više od 120 učesnika, u dvadeset čamaca

Druga turistička regata, koju je organizovao Rafting klub Kanjon, uz podršku partnera, kompanije Coca-Cola HBC B-H Sarajevo i Grada Banjaluka, uspješno je okončana. Više od stotinu i dvadest učesnika regate, u dvadeset čamaca, nije krilo oduševljenje adrenalinskim doživljajem turističke regate od Krupe na Vrbasu do Rafting centra Kanjon u Karanovcu. U regati su, pored građana i pripadnika Oružanih snaga BiH, učestvovali predstavnici medija, novinari i tv ekipe.
Druga turistička regata je u kalendaru turističkih manifestacija Grada Banjaluka. Upravo je to jedan od strateških pravaca u koje ova gradska adminsitracija želi razvijati turističku ponudu grada.
“Svi znamo da je rijeka Vrbas nepresušan izvor adrenalina i avanture i upravo je to jedan turistički proizvod koji je primamljiv i za turiste koji nam dolaze iz regiona. Veliki broj turista koji su se i danas spuštali tokom turističke regata prava su slika stanja u turizmu u našem gradu. Podsjetiću da je broj turista ove u odnosu na isti period prošle godinu veći za 15%“, kazala je načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.
Važan partner Inicijative, od samog početka, i potpisnik Povelje za Čist Vrbas, kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, i ove godine podržala je regatu.
“Inicijativa za Čist Vrbas je jedan od važnih projekata za Coca-Colu zato što je briga o vodi jedan je od prioriteta Coca-Cole u regiji, podjednako kao i na globalnom nivou, a Čist Vrbas smo prepoznali od samog početka kao jedan od onih projekata koji promoviraju i ukazuju na značaj javno privatnog partnerstva u realizaciji velikih i vrijednih projekata“, kazala je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
U regati su učestvovali i članovi RK Jajce iz Jajca koji su zajedno sa članovima RK Kanjon i pripadnicima Oružanih snaga BiH čistili korito rijeke Vrbas na potezu od Bravnica do Jajca i korito rijeke Plive, od Ljoljića ka Jezeru. Prikupljeno je oko 400 vreća smeća, ukupne težine 3,5 tone. U akcijama čišćenja je ušestvovalo više od 200 ljudi.
Navedene aktivnosti realizovane su u okviru Inicijative ‘Čist Vrbas’ i u duhu Povelje za čist Vrbas koju su u maju 2013 u Donjem Vakufu, osim gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa, potpisali predstavnici resornih ministarstava oba entiteta, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Republike Srpske, te partneri projekta kompanija Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) i Vlada Japana.