OECD: Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti tri posto

0
122
OECD podigao prognozu rasta svjetskog BDP-a u 2023.

Niže cijene energije i otvaranje Kine pomogli su svjetskoj ekonomiji na početku godine, izvijestila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), podigavši prognozu rasta, ali sve se jasnije naziru posljedice strože monetarne politike.
Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za tri posto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz juna za 0,3 postotna boda. Prošle godine je, po njihovim izračunima, svjetski BDP porastao za 3,3 posto.
U 2024. godini aktivnost bi trebala porasti za 2,7%, za 0,2 postotna boda slabije nego što su procijenili u junskom izvještaju.
Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, svjetska ekonomija porasla je na početku godine snažnije nego što se očekivalo, ističu u OECD-u.
Rast bi sada trebalo da posustane, jer se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike: raspoloženje kompanija i potrošača slabi, a kineski rast posustaje.
Američka ekonomija pokazala se u ovoj godini otpornom na podignute troškove zaduživanja, ističu u OECD-u, procijenivši da će aktivnost u 2023. godini porasti za 2,2%, za 0,6 postotnih bodova snažnije nego što su očekivali u junu.
U 2024. godini postroženi uslovi finansiranja ‘ublažiće pritisak potražnje’ i ekonomija će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto.
U eurozoni potražnja je već prigušena, pa će BDP u ovoj godini porasti za 0,6%, za 0,3 postotnih bodova slabije nego što se očekivalo u junu. Snižena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnih bodova, na 1,1%. Aktivnost u zoni primjene zajedničke evropske valute blago će ubrzati u idućoj godini, budući da će oslabiti negativan uticaj visoke inflacije na realna primanja, navode iz OECD-a.
Njemački BDP trebalo bi ove godine da se smanjiti za 0,2% i porasti za 0,9% u 2024. godini. U junu je OECD najvećoj evropskoj ekonomiji u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-postotni rast u 2024. godini.
OECD je snizio i prognoze rasta kineske ekonomije u ovoj i idućoj godini, zbog prigušene domaće potražnje i ‘strukturnog stresa na tržištu nekretnina’, prenosi Hina. Sada predviđaju da će rast druge najveće ekonomije svijeta usporiti sa procijenjenih ovogodišnjih 5,1% na 4,6% u 2024. godini. U junu su prognozirali Kini rast od 5,4% u ovoj godini i 5,1% u idućoj godini.