Općina Novi Grad Sarajevo sufinansira pripravnički staž za 32 nezaposlene osobe

0
939
Ugovor o sufinansiranju pripravničkog staža za 32 nezaposlene osobe potpisan sa šest kompanija i ustanova

Pomoćnik Općinskog načelnika Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, potpisao je sa šest partnerskih kompanija i ustanova ugovore o sufinansiranju pripravničkog staža za 32 nezaposlene osobe.
Šesnaest osoba koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad sa visokom stručnom spremom i 16 sa srednjom stručnom spremom imat će priliku da rade u kompanijama Centrotrans Eurolines d.d Sarajevo i Bestfin d.o.o., osnovnim školama ‘Osman Nuri Hadžić’ i ‘Fatima Gunić’ te javnim preduzećima Televizija Kantona Sarajevo i Olimpijski bazen Otoka.
Partnerske kompanije će u skladu sa vlastitom procedurom podnjeti zahtjev Birou Novi Grad Sarajevo za posredovanjem u obezbjeđenju potencijalnih pripravnika.
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Javnom ustanovom Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo već četvrtu godinu provodi ovu mjeru podsticaja privrednim subjektima kroz sufinansiranje zapošljavanja pripravnika, putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, a u cilju povećanja zaposlenosti na području općine Novi Grad Sarajevo. Na taj način ova lokalna zajednica pokušava da olakša mladim ljudima da steknu prvo radno iskustvo, a samim tim i da lakše dođu do zaposlenja, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.
“Ovaj vid sufinansiranja pripravničkog staža i saradnje ima širu dimenziju kroz partnerstvo u lokalnoj zajednici i daje šansu održivom zapošljavanju, obzirom na iskustvo iz prethodne tri godine u provođenju ove mjere putem koje je više od dvije trećine pripravnika zadržano u stalni radni odnos u kompanijama“, kazao je Džemaludin Kahrović.