Općina Novo Sarajevo dobija javnu električnu punionicu za vozila

0
578
Javna e-punionica uskoro će biti postavljena u Vilsonovom šetalištu u blizini zgrade Općine Novo Sarajevo

Općina Novo Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica poduzima niz aktivnosti koje će doprinositi zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i povećanju energetske sigurnosti, a jedna od tih je i pružanje usluga u oblasti punjenja električnih vozila na području Općine.
Javna električna punionica za vozila uskoro će biti postavljena u ulici Vilsonovo šetalište u blizini zgrade Općine Novo Sarajevo, a ona je donacija firme Porsche Inter Auto.
Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović istakao je kako Općina Novo Sarajevo nastavlja sa uvođenjem noviteta i razvojem ekološke svijesti u gradu i državi koja ima jako nizak nivo upotrebe tehnologije koja se u svijetu snažno razvija.
“Jedni smo od prvih u Kantonu Sarajevo koji ćemo svojim sugrađanima omogućiti punjenje električnih vozila na propisanim punjačima u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila u BiH koji doprinose dekarbonizaciji, odnosno smanjenju emisije štetnih gasova i čestica. To je trend koji je, uz poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, okosnica ekološkog aspekta približavanja BiH Evropskoj uniji“, istakao je načelnik Tanović, te zahvalio donatorima na punionici koja će biti instalirana po svim propisima.
Direktor kompanije Porsche BH Senad Olovčić istakao je kako ova firma intenzivno radi na promociji elektro-mobilnosti.
“Slijedimo globalnu strategiju VW Grupacije koja želi do 2050. godine biti potpuno karbonski neutralna. To znači da ćemo do 2050. godine imati 0% zagađenja u svim fazama eksploatacije vozila, počevši od procesa proizvodnje, vožnje automobila, ali i procesa recikliranja. Naša kompanija je do sada kroz društveno odgovorne projekte donirala i u partnerskoj saradnji sa hotelima instalirala preko 60 električnih punjača širom BiH. Donacija od strane našeg ovlaštenog trgovca Porsche Inter Auto, je još jedan doprinos građanima Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i turistima koji posjećuju našu zemlju“, istakao je Olovčić.
Direktor kompanije Porsche BH apeluje i na nadležne institucije vlasti BiH da daju vlastiti doprinos, ukidanjem carina na uvoz električnih vozila, te da se kroz različite fondove stimulišu nabavke električnih i hibridnih vozila, kao što je to slučaj u zemljama EU i regije.

E-punionicu kod Općine Novo Sarajevo instalirat će firma Hager

Električnu punionicu na području Općine Novo Sarajevo instalirat će firma Hager iz Sarajeva koja je pionir na tržištu BiH po pitanju razvoja infrastrukture javnih punionica. Ova firma je širom države instalirala 23 električne punionice do sada, a i dalje nastavljaju slijediti globalnu politiku kompanije, koja intenzivno promoviše projekte vezane za zaštitu životne okoline.
“Pravo je zadovoljstvo biti dio ovog uspješnog projekta sa Općinom Novo Sarajevo i firmom Porsche Inter Auto. Naši sugrađani će na jednostavan način od sada moći dopuniti vozilo i u Općini Novo Sarajevo“, kazao je direktor firme Hager Hajrudin Ramić.