Općina Stari Grad Sarajevo prva umanjuje visinu komunalne takse

0
297
Općinsko vijeće Stari Grad će na sjednici 28. aprila donijeti odluku o umanjenju visine komunalne takse

Odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića umanjit će se visina komunalnih taksi za pravna i fizička lica, odnosno mikro, mala, srednja i velika preduzeća koja djeluju u Starom Gradu.
Sagledavši cjelokupnu ekonomsku situaciju i visine komunalnih taksi koje proizilaze iz nove odluke, a koje bi se negativno odrazile na poslovanje i cjelokupan poslovni i privredni ambijent, načelnik Hadžibajrić naložio je nadležnoj Službi za privredu da pripremi izmjene Odluke o komunalnim taksama o kojim će se Općinsko vijeće Stari Grad izjašnjavati već na sljedećoj sjednici, zakazanoj za 28. april.
Izmjene odluke podrazumijevaju značajna umanjenja u odnosu na postojeću odluku, čime će se iznosi komunalnih taksi u pojedinim kategorijama vratiti na prvobitne.
Primjera radi, fizička lica koja su važećom odlukom trebala plaćati između 450-600 KM za poslovno sjedište, u zavisnosti od zone u kojoj se nalazi, novim izmjenama plaćat će od 100-200 KM, a za izdvojene poslovne jedinice od 40 do 100 KM, umjesto dosadašnjih 200 do 300 KM.
Odluka koja je još na snazi propisuje da su sva pravna lica dužna da plate od 4.000 do 5.000 KM takse za poslovno sjedište, zavisno od zone u kojoj se nalazi, te između 2.000 i 2.500 KM za svaku poslovnu jedinicu koju posjeduju.
Izmjenom odluke, ti iznosi znatno će se smanjiti. Mikro i mala pravna lica će za poslovno sjedište (ovisno u kojoj zoni se nalazi) plaćati od 200 – 1.000 KM na godišnjem nivou, dok će za svaku poslovnu jedinicu plaćati između 60 i 300 KM.
Srednja i velika pravna lica, prema predloženim izmjenama, trebala bi plaćati od 600 do 4.000 KM za poslovna sjedišta, a oni koji imaju do 5 poslovnih jedinica za svaku od njih plaćali bi taksu u iznosu od 40%, odnosno od 240 do 1.600 KM. Oni koji imaju više od 5 poslovnih jedinica plaćali bi komunalne takse u iznosu od 10% od navedenog iznosa. To iznosi 60 do 400 KM po poslovnoj jedinici, u zavisnosti od zone.
Posebna pažnja posvetila se osjetljivim kategorijama kao što su stari tradicionalni obrti, taksi-prevoznici i drugi obrtnici koji obavljaju usluge javnog prevoza stvari, samostalni trgovci pojedinci (štandovi) i domaća radinost kojima su dodatno umanjeni iznosi komunalnih taksi. Stari tradicionalni obrti do sada su trebali plaćati takse u iznosu od 90-120 KM, a po novom 20-40 KM na godišnjem nivou, saopćeno je iz Općine Stari Grad.