Open Balkan je novo ime za Mini Šengen

0
488
Na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju predstavljeno novo ime za Mini Šengen

Na zatvaranju oficijalnog dijela regionalnog ekonomskog foruma danas je u Skoplju predstavljeno novo ime i logo Mini-Šengena. Od danas ova inicijativa se zove ‘Open Balkan’, odnosno Otvoreni Balkan.
Prije oev prezentacije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev potpisali su Memorandum o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu te Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.
Regionalni ekonomski forum u Skoplju okupio je oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, a forum je jedinstvena prilika za poslovne sastanke privrednika u formatu B2B. Na forumu prisustvuju kompanije iz Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, ali i regionalne i evropske kompanije, kao i predstavnici vlada, finansijskih institucija, univerziteta, međunarodnih delegacija i asocijacija, prenosi Blic.
Forum se održava pod organizacijom privredne komore Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Najveći broj kompanija koje učestvuju na forumu su iz poljoprivrednog i građevinskog sektora, prehrambene, tekstilne i mašinske i auto industrije, turizma, telekomunikacija, IT sektora i transporta, ali i logistike.