Osobe s invaliditetom počinju pripravnički staž u 11 organizacija, ustanova i preduzeća u BiH

0
877
Jedanaest osoba sa invaliditetom iz BiH uskoro će početi svoj pripravnički angažman

Jedanaest osoba sa invaliditetom iz Bosne i Hercegovine uskoro će početi svoj pripravnički angažman, nakon što su potpisali ugovore o saradnji sa predstavnicima jedanaest preduzeća, ustanova i organizacija.
Ugovori su potpisani 18. i 19. decembra u Sarajevu i Mostaru, a ova saradnja između poslodavaca i osoba sa invaliditetom je omogućenau okviru projekta POWER koji finansira Evropska unija, a implementira Caritas BiH.
Pripravnički angažman podrazumijeva kratkoročnu priliku osobama s invaliditetom za razvijanje profesionalnih vještina, stjecanje radnog iskustva i razumijevanje radnih zadataka. Pripravnici su osobe s invaliditetom, s najmanje 50% invaliditeta, do 35 godina starosti i koje nemaju radno iskustvo, odnosno evidentirane su u službama za zapošljavanje kao nezaposlene osobe.
Svoj pripravnički staž, u trajanju od jedne godine, pripravnici će obavljati u preduzeću ALFA THERM, Ustanovi ‘Dječji vrtići’ Mostar, Domu za stare i iznemogle ‘Betanija’ iz Čapljine, Logoviti, u preduzeću DI&Dž iz Mostara, zatim na Univerzitetu u Sarajevu, Medijskom centru Vrhbosanske nadbiskupije, Udruženju amputiraca Istočno Sarajeva, u organizaciji Youth for Peace, udruzi ProReha i u narodnoj kuhinji Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.
Zlatko Malić iz Caritasa BiH naglasio je važnost ovog događaja,ali i zajedničkog rada na pružanju konkretne pomoći osobama s invaliditetom. Malić je podsjetio sve poslodavce na ozbiljan pristup prilikom mentoriranja pripravnika, kazavši kako je uloga mentora da budu poveznica između organizacije, pripravnika i projekta POWER.
Na ceremoniji potpisivanja ugovora, predstavnici poslodavaca još jednom su izrazili spremnost da angažiraju osobe s invaliditetom kao pripravnike, koji će obavljati različite poslove tokom pripravničkog angažmana. Pripravnički angažman jedan je od prvih koraka u ispunjavanju prava na rad osobama s invaliditetom koji će im pomoći u rješavanju statusa zaposlenika.
Projekt P.O.W.E.R. je dvogodišnji projekat koji finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega EU finansira 390.800 eura. Projekt provodi Caritas BiH u saradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Udruga roditelja i djece s posebnim potrebamaVedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznisstart-up centar iz Bara.