Ostvaren najduži komercijalni putnički let svih vremena

0
837
Boeing 787-9 australskog Qantasa letio je od Buenos Airesa do Darwina 17 sati i 26 minuta

Krizna situacija u zračnom prometu prošle je godine slučajno dovela do obaranja rekorda za najduži komercijalni let, tada od Tahitija do Pariza. Let nije bio planiran, već su taj avion na dužu rutu nagnale restrikcije zbog pandemije koronavirusa.
Slično se ponavlja i sada, kada je australski avioprijevoznik Qantas oborio rekord za najduži komercijalni let, no ovaj je bio unaprijed planiran.
Njihov avion Boeing 787-9 Dreamliner imao je zadaću odraditi repatrijacijski let iz argentinskog Buenos Airesa do Darwina u Australiji, te pritom u zemlju vratiti stotinjak Australaca koji su ‘zapeli’ u Južnoj Americi. Iako nije riječ o redovnoj liniji, ovaj let je bio komercijalne prirode pa se njegova duljina broji kao rekordna za jedan let komercijalnog putničkog aviona.

Ruta leta malo se razlikovala od idealne definirane velikom kružnicom, zbog vremenskih uvjeta

Ukupno je ovaj Dreamliner u zraku proveo 17 sati i 26 minuta, što je novi rekord. Preletio je udaljenost od 14.683 km (prema FlightRadaru) odnosno 15.020 km (prema Qantasu). To je u svakom slučaju duže od redovne Qantasove linije London-Perth, i njihovog dosadašnjeg najdužeg komercijalnog leta, piše Bug.hr.
Avion je poletio 5. oktobra u 15:44 sati po univerzalnom koordiniranom vremenu (UTC), a sletio 6. oktobra u 9:10 sati (UTC), prema servisu FlightRadar24. Pritom je letio južno do gotovo 75° južne zemljopisne širine te dijelom prošao iznad Antarktike.
Ovim letom ukupno je prevezeno 107 putnika, 4 pilota i 17 članova kabinskog osoblja, inženjera i drugih Qantasovih zaposlenika.