Otkloniti prepreke s kojima se u BiH suočavaju kuvajtski investitori

0
286
Ministrica Đapo razgovarala s delegacijom Kuvajtskog poslovnog vijeća u BiH

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je, u sjedištu Ministarstva u Sarajevu, održala sastanak s delegacijom Kuvajtskog poslovnog vijeća (Kuwait Business Council-KBC) u Bosni i Hercegovini. U delegaciji KBC-a bili su direktor i predsjednik Odbora Nasser Alshaiji, članovi Odbora Ahmad Alhasan i Faisal Ali, te predstavnica ovog vijeća u BiH Dijana Džaferović.
Na sastanku je razgovarano o unapređenju turizma, kulturi, kulturnom nasljeđu i obrazovanju između dvije zemlje, te prezentaciji i promociji prirodnih i izvoznih potencijala kojima BiH raspolaže.
Predstavnici KBC su informirali ministricu Đapo o preprekama s kojima se investitori suočavaju, kao i o mogućnostima olakšanja procedura trgovinske razmjene roba. Članovi ovog vijeća predložili su formiranje zajedničkog tima s Privrednom komorom FBiH ili Agencijom za strane investicije BiH radi sagledavanja prepreka s kojima se suočavaju kuvajtski investitori. Tokom ovog susreta delegacija je predložila uspostavljanje predstavničkog ureda za investitore u Federaciji BiH.
Ministrica Đapo je naglasila da, uprkos složenim administrativnim procedurama u BiH, Vlada Federacije BiH radi i učinit će sve u okviru svoje nadležnosti kako bi se unaprijedio okvir i stvorile mogućnosti za nove investicije na području FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.